DEB is er voor iedere ondernemer

Iedereen in Nederland kan bijdragen aan energiebesparing, zo ook het bedrijfsleven. Besparen op je energierekening kan een wettelijke verplichting voor je zijn, het levert je financieel voordeel op, daarnaast onderneem je ook nog eens duurzaam. Energiebesparing is een gedeelde verantwoordelijkheid waaraan iedereen een positieve bijdrage kan leveren.

Wanneer val je onder de wettelijke informatieplicht energiebesparing?

Niet iedere ondernemer hoeft aan de informatieplicht energiebesparing te voldoen. Wanneer jouw bedrijf een energieverbruik van boven de 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (equivalent) heeft, geldt de Informatieplicht Energiebesparing. Dit is een wettelijke verplichting om één keer in de vier jaar (voor 1 december 2023) inzicht te geven in de energiebesparende maatregelen die je als ondernemer treft. Dit is een uitbreiding van de Wet milieubeheer (2019) waarin is vastgelegd dat bedrijven maatregelen moeten nemen om energie te besparen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. 

Informatieplicht energiebesparing

Ik ben ondernemer en moet voldoen aan de Informatieplicht energiebesparing. Wat nu?

Waar je als ondernemer voorheen alleen verplicht was om energiebesparende maatregelen te nemen, kwam daar in 2019 dus een meldplicht bij. Die meldplicht houdt in dat je de overheid moeten informeren over de fase van verduurzaming waarin zij zitten. Wat moet je doen?

Informatieplicht

Allereerst moet je de overheid informeren over de huidige maatregelen die jouw bedrijf genomen heeft. Daarna heb je voldaan aan de informatieplicht.

Energiebesparings­plicht

Deze stap is onder andere nodig om te monitoren hoeveel procent van de Nederlandse bedrijven bepaalde maatregelen al genomen heeft. Hiermee wordt inzicht gecreëerd in welke relevante maatregelen nog niet zijn uitgevoerd.

Maatregelen treffen

Bekijk vervolgens op DEB welke Erkende Maatregelen Energiebesparing (EML) je kunt treffen door via het per categorie (Gebouwen, Faciliteiten, Processen) aan te vinken welke maatregelen op jouw bedrijf van toepassing zijn. Dat is de energiebesparingsplicht.