Verdelen van je energieverbruik

Stap 2 (van 6)

DEB helpt je (kosteloos) stap voor stap op weg.
Ga zelf aan de slag of vraag om hulp.

Verdelen van je energieverbruik

Nadat je bij stap 1 inzicht hebt verkregen in je energieverbruik kun je in stap 2 gerichte stappen zetten om je energieverbruik te verdelen en piekmomenten te voorkomen.

Spreid je verbruik over de dag
Piekmomenten in energieverbruik zijn vaak duurder omdat de druk op het elektriciteitsnet tijdens deze momenten hoger is. Het verplaatsen van energie-intensieve activiteiten – zoals het opladen van batterijen of het laten draaien van grote machines – naar daluren kan aanzienlijk schelen in je energiekosten. Daluren zijn momenten waarop minder bedrijven of huishoudens energie verbruiken, zoals ’s nachts of vroeg in de ochtend. Slimme energieverbruiksmanagers helpen je deze pieken te identificeren en je verbruik op een efficiënte manier te plannen. 

Gebruik technologie voor een slimme verdeling
Automatisering speelt een cruciale rol bij het efficiënt verdelen van je energieverbruik. Slimme apparaten, zoals programmeerbare thermostaten, timers en geautomatiseerde schakelaars, zorgen ervoor dat apparaten alleen energie verbruiken wanneer dat echt nodig is. Denk bijvoorbeeld aan verlichting of klimaatbeheersing die automatisch uitschakelen buiten werktijden. Met deze technologie voorkom je onnodig energieverbruik en zorg je voor een betere verdeling van je energielast, zonder afbreuk te doen aan de dagelijkse werkzaamheden in je bedrijf.

Beperk pieken en optimaliseer je energiegebruik
Een gelijkmatige verdeling van je energieverbruik helpt niet alleen om kosten te besparen, maar voorkomt ook overbelasting van het elektriciteitsnet. Dit kun je doen door energie-intensieve processen niet tegelijkertijd te starten en te onderzoeken of machines op een lager vermogen of op andere tijdstippen kunnen draaien. Je kunt ook pieken verminderen door bijvoorbeeld de pauzes van medewerkers te spreiden, zodat niet alle machines tegelijk opnieuw opstarten. In de zomer, wanneer koelinstallaties meer energie vragen, kun je andere apparaten minder belasten om het verbruik in balans te houden. Door pieken te vermijden, maak je je bedrijf energie-efficiënter en bespaar je structureel op kosten.

Lees verder

Dit wordt Stinis. Masters in Inzicht!

Als professioneel autocoureur en ondernemer helpt Tom Coronel autosportliefhebbers hun passie voor racen te verwezenlijken. Naast zijn raceactiviteiten is Tom Coronel (mede)eigenaar van Coronel Kartracing, waar hij beginnende en ervaren kartrijders begeleidt in hun ontwikkeling.

Tom behoort tot de koplopers in energiek ondernemen. Zo investeerde hij al in 2015 in volledig elektrische karts, waarmee hij de weg vrijmaakt voor een duurzamere toekomst in de karting.

De elektrische karts bieden niet alleen hogere prestaties, maar zijn ook milieuvriendelijker en stiller dan traditionele benzinekarts. Hierdoor creëert hij een unieke ervaring voor zowel recreatieve als competitieve rijders.

Op DEB.nl inspireert Tom mkb-ondernemers over energiek ondernemen. Hij moedigt ondernemers aan om uitdagingen te omarmen en kansen te benutten op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Verdelen van je energieverbruik in 3 stappen

Stap 1

Spreid je verbruik

Verplaats energie-intensieve activiteiten, zoals het opladen van batterijen of machinegebruik, naar daluren om piekkosten te vermijden.

Stap 2

Gebruik slimme technologie

Automatiseer apparaten met timers, slimme schakelaars en programmeerbare thermostaten om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Stap 3

Beperk pieken

Voorkom dat machines tegelijk opstarten en stem energieverbruik af op seizoensinvloeden en piekbelastingmomenten.

Johnny Nijenhuis

Vraag het de expert

Maak kennis met Johnny Nijenhuis, DEB-expert Mobiliteit

Als directeur/eigenaar van Nijenhuis Truck Solutions B.V. helpt Johnny Nijenhuis transportbedrijven sneller en goedkoper de overstap naar elektrische vrachtwagens te maken. Met de eTruck Academy® leert hij mkb-ondernemers alles over elektrische vrachtwagens, laders en kosten.

Zo helpt Nijenhuis mkb-ondernemers hun concurrentiepositie te verbeteren, zonder dure fouten te maken. Als merkonafhankelijke expert op het gebied van batterij-elektrisch en waterstof-elektrische vrachtwagens helpt hij mkb-ondernemers technologie praktisch toepasbaar te maken.

Als onafhankelijk DEB-expert deelt Johnny Nijenhuis op DEB.nl zijn kennis en adviezen op het gebied van mobiliteit.

Gebruik slimme meters, tussenmeters of energieverbruiksmanagers om je grootste energieverbruikers te identificeren.

Daluren zijn momenten met lagere energievraag, vaak ’s nachts of in het weekend. Plan energie-intensieve activiteiten tijdens deze uren.

Slimme meters, energieverbruiksapps en real-time monitoringsystemen geven je direct inzicht in je verbruik.

Spreid het gebruik van energie-intensieve apparaten, stel timers in en voorkom dat meerdere machines tegelijk opstarten.

Ja, omdat energietarieven vaak lager zijn tijdens daluren en je piekkosten vermijdt.

Dit verschilt per bedrijf, maar een efficiëntere verdeling kan tot 10-30% besparing op energiekosten opleveren.

Ja, met timers, programmeerbare schakelaars en slimme apparaten kun je machines efficiënt aansturen.

Regelingen zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) of subsidies via je provincie kunnen financiële steun bieden.

Zelf een vraag stellen?

Stel direct je vraag aan onze DEB-expert Johnny. Wat wil jij weten over slim energie verbruik?

Advies op maat van een MKB Energieadviseur

Kun je hulp gebruiken bij energiek ondernemen? Onze adviseurs helpen je graag.