Home | Verbinden met je omgeving I Stappenplan
Slim verbinden en samenwerken
Stap 6 (van 6)
- Deel, wissel uit en beheer gezamenlijk energie met andere bedrijven of binnen een lokaal energienetwerk
- Je verlaagt kosten, voorkomt netcongestie en maakt efficiënter gebruik van opgewekte en opgeslagen energie
- Door energie te delen, lokaal samen te werken en slimme netwerken te gebruiken
DEB helpt je (kosteloos) stap voor stap op weg.
Ga zelf aan de slag of vraag om hulp.

Slim verbinden en samenwerken
Samenwerken met nabijgelegen bedrijven biedt talrijke voordelen, zoals het delen van energiekosten, gezamenlijk investeren in duurzame oplossingen en het efficiënter benutten van lokaal opgewekte energie. Dit leidt tot financiële besparingen, versterkt onderlinge netwerken en vermindert de afhankelijkheid van energieleveranciers. Door samen te werken, versterk je je positie in de transitie naar een duurzame en betaalbare energievoorziening.
Samenwerkingsvormen
Bedrijven kunnen collectief samenwerken om energie efficiënter te gebruiken en kosten te besparen. Uit onderzoek blijkt dat grote kansen liggen in oplossingen zoals het delen van een bestaande netaansluiting tussen twee gebruikers, die bekend staat als ‘cable pooling’. Daarnaast kunnen bedrijven groepscontracten afsluiten, waarbij meerdere ondernemingen gezamenlijk elektriciteitsvermogen afnemen van de netbeheerder, ook wel een ‘energiehub’ genoemd. Deze samenwerkingsvormen bieden zowel financiële als praktische voordelen.
In samenwerking met andere bedrijven in de omgeving kun je elkaars pieken en dalen opvangen. Hiermee bespaar je kosten en zorg je voor een stabielere energievoorziening.
Kabeldeling
Kabeldeling – ook wel ‘cable pooling’ – is een effectieve oplossing voor mkb-ondernemers om de beschikbare netcapaciteit optimaal te benutten en kosten te besparen. Door verschillende energiebronnen – zoals zonnepanelen en windturbines – op één netaansluiting te combineren, wordt de bestaande infrastructuur efficiënter gebruikt. Dit voorkomt extra aansluitkosten en dubbele netbeheerderskosten. Om cable pooling succesvol toe te passen, is samenwerking met de netbeheerder en de eigenaar van de energiekabel essentieel. Het proces omvat stappen zoals het in kaart brengen van je energievoorziening, het bepalen van het benodigde aansluitvermogen en het aanvragen van een gedeelde aansluiting via een Cable Pooling Overeenkomst (CPO). Voor een succesvolle implementatie is het raadzaam om een energieadviseur te raadplegen die kan helpen bij het in kaart brengen van de energiestromen binnen je bedrijf.
Energiehubs
Een energiehub is een lokale samenwerking tussen bedrijven en/of inwoners waarbij opwekking, opslag, conversie en verbruik van energie op elkaar worden afgestemd. Door samen te werken in een energiehub kunnen mkb-ondernemers hun energievoorziening optimaliseren, kosten besparen en
bijdragen aan een duurzamer energiesysteem. Deze samenwerking helpt ook om het
elektriciteitsnet effectief te gebruiken en overbelasting te voorkomen.
Energiehubs kunnen in verschillende groottes voorkomen en zich in stappen ontwikkelen, bijvoorbeeld door het toevoegen van nieuwe deelnemers of activiteiten zoals investeren in opwekinstallaties of opslag. Meer informatie over energiehubs
vind je op deze webpagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Dit wordt Stinis. Masters in Inzicht!
Als professioneel autocoureur en ondernemer helpt Tom Coronel autosportliefhebbers hun passie voor racen te verwezenlijken. Naast zijn raceactiviteiten is Tom Coronel (mede)eigenaar van Coronel Kartracing, waar hij beginnende en ervaren kartrijders begeleidt in hun ontwikkeling.
Tom behoort tot de koplopers in energiek ondernemen. Zo investeerde hij al in 2015 in volledig elektrische karts, waarmee hij de weg vrijmaakt voor een duurzamere toekomst in de karting.
De elektrische karts bieden niet alleen hogere prestaties, maar zijn ook milieuvriendelijker en stiller dan traditionele benzinekarts. Hierdoor creëert hij een unieke ervaring voor zowel recreatieve als competitieve rijders.
Op DEB.nl inspireert Tom mkb-ondernemers over energiek ondernemen. Hij moedigt ondernemers aan om uitdagingen te omarmen en kansen te benutten op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie.
Slim verbinden en samenwerken in 3 stappen
Stap 1
Energie delen
Door samen te werken met andere bedrijven of binnen een energiecollectief kun je opgewekte energie efficiënter benutten. Denk aan het uitwisselen van overtollige zonne-energie binnen een bedrijventerrein of het leveren van restwarmte aan een nabijgelegen onderneming. Dit verlaagt kosten en vermindert de belasting op het elektriciteitsnet.
Stap 2
Slimme netwerken benutten
Met lokale energienetwerken en slimme technologie kun je vraag en aanbod beter afstemmen. Door gebruik te maken van energiemanagementsystemen en slimme software kun je energie slimmer verdelen, piekbelasting voorkomen en profiteren van gunstige energietarieven.
Stap 3
Samen investeren
Door krachten te bundelen met andere ondernemers kun je gezamenlijk investeren in duurzame energieoplossingen zoals batterijopslag, een gedeeld zonnedak of warmtenetten. Dit verlaagt de investeringskosten per bedrijf en zorgt voor een toekomstbestendige energievoorziening.

Vraag het de expert
Maak kennis met Johnny Nijenhuis, DEB-expert Mobiliteit
Als directeur/eigenaar van Nijenhuis Truck Solutions B.V. helpt Johnny Nijenhuis transportbedrijven sneller en goedkoper de overstap naar elektrische vrachtwagens te maken. Met de eTruck Academy® leert hij mkb-ondernemers alles over elektrische vrachtwagens, laders en kosten.
Zo helpt Nijenhuis mkb-ondernemers hun concurrentiepositie te verbeteren, zonder dure fouten te maken. Als merkonafhankelijke expert op het gebied van batterij-elektrisch en waterstof-elektrische vrachtwagens helpt hij mkb-ondernemers technologie praktisch toepasbaar te maken.
Als onafhankelijk DEB-expert deelt Johnny Nijenhuis op DEB.nl zijn kennis en adviezen op het gebied van mobiliteit.
Dit houdt in dat bedrijven energie delen, gezamenlijk opwekken of investeren in duurzame energieoplossingen om kosten te verlagen en efficiënter gebruik te maken van het energienet.
Dit kan via een lokaal energienetwerk, een energiecollectief of door directe stroomlevering aan naburige bedrijven via een gesloten distributiesysteem.
Je verlaagt energiekosten, vermindert netcongestie, profiteert van schaalvoordelen bij gezamenlijke investeringen en draagt bij aan een duurzamer energiesysteem.
Een lokaal energienetwerk verbindt bedrijven binnen een gebied zodat zij opgewekte energie onderling kunnen uitwisselen en optimaal benutten zonder overbelasting van het reguliere elektriciteitsnet.
Een lokaal energienetwerk verbindt bedrijven binnen een gebied zodat zij opgewekte energie onderling kunnen uitwisselen en optimaal benutten zonder overbelasting van het reguliere elektriciteitsnet.
Ja, bedrijven kunnen gezamenlijk een batterij aanschaffen om opgewekte energie efficiënter te gebruiken en piekbelasting te verminderen.
Ja, er zijn verschillende regelingen zoals de SDE++, Energie-investeringsaftrek (EIA) en provinciale subsidies voor gezamenlijke opwekking en opslag.
Binnen een gesloten distributiesysteem of energiecoöperatie kan dit, maar het is belangrijk om de regelgeving en eventuele vergunningsvereisten te controleren.
Begin met het in kaart brengen van de energiebehoefte van betrokken partijen en onderzoek de mogelijkheden voor gezamenlijke opwekking, opslag of inkoop van energie.
De grootste uitdagingen zijn de juridische en technische complexiteit, verschillen in energiebehoefte en investeringsrisico’s. Goede afspraken en een solide businesscase zijn essentieel.
Bedrijven met een hoog energieverbruik, bedrijven die duurzame energie opwekken en bedrijven die binnen een bedrijventerrein of industriegebied gevestigd zijn.
Zelf een vraag stellen?
Stel direct je vraag aan onze DEB-expert Johnny. Wat wil jij weten over slim energie verbruik?

Advies op maat van een MKB Energieadviseur
Kun je hulp gebruiken bij energiek ondernemen? Onze adviseurs helpen je graag.
- Advies op maat
- Hulp bij uitvoering
- Assistentie bij aanvraag subsidies
- Fiscaal voordeel over de investeringskosten met de Energie-investeringsaftrek (EIA)