Top 7 maatregelen voor energiebesparing

Veel energiebesparende maatregelen verdien je in korte tijd – vaak al binnen 5 jaar – terug. Hieronder vind je de Top 7 energiebesparing van onze energieadviseur Maaike. Ontdek jouw besparingswinst!

Slim met energiezuinige verlichting

LED-verlichting verbruikt (veel) minder energie dan gloei-, halogeen- en spaarlampen. Dit komt omdat LED minder warmte produceert. Bijkomend voordeel is dat LED-lampen langer meegaan. Je bespaart op energieverbruik en onderhoud.

De voordelen van een elektrische warmtepomp

Een lucht/water-warmtepomp zet warme buitenlucht op een effectieve manier om in warm water. Je bespaart energie door de warmtepomp aan te sluiten op je ketel.

Doorlopend grip op je energieverbruik

In je bedrijfsgebouw verbruik je 24 uur per dag energie. Diverse systemen verbruiken ook ’s nachts elektriciteit. Soms is dit nodig, vaak niet. Door stroomgebruik met een EBS te verzamelen en analyseren kun je bronnen van energieverspilling ontdekken.

Stem je verwarming af op de buitentemperatuur

De verwarmingsketel maakt warm water. De temperatuur van dit water is afhankelijk van de buitentemperatuur. Een weersafhankelijke regeling (WAR) zorgt ervoor dat je verwarmingsketel gemiddeld minder gas verbruikt.

Zelf energie opwekken

Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Deze zelf opgewekte stroom kun je direct gebruiken. Verbruik je de stroom niet meteen? Dan is teruglevering aan het net mogelijk

Comfort verhogen en verbruik verlagen met isolatie

Het belang van goede isolatie is bekend. Isolatie voorkomt dat warmte verloren gaat en het vergroot het comfort in een gebouw. Met spouwmuurisolatie (en dakisolatie) voorkom je warmteverlies door muren heen. Hiermee verlaag je het energieverbruik.

Effectief ventileren

Stem het gebruik van ventilatoren af op het aantal aanwezige mensen. Je kunt een tijdschakelaar gebruiken om de ventilatie in en uit te schakelen op de juiste momenten. In kleine ruimtes kun je aanwezigheidsschakelaars gebruiken om te voorkomen dat de ventilatie onnodig blijft draaien. Dit helpt om energie te besparen.

De Top 7 energiebesparing hebben we geselecteerd uit de Erkende Maatregelenlijst Energiebesparing (EML). Op deze lijst vind je 149 maatregelen.

Blijf op de hoogte!