Thema

Besparen op verlichting

Er bestaan diverse methoden om als mkb-ondernemer zelf in je energiebehoefte te voorzien, zoals zonne-energie, windenergie, biomassa en aardwarmte. Welke optie het meest geschikt is voor jouw bedrijf en welke voordelen het biedt, is afhankelijk van verschillende factoren. 

DEB helpt je graag op weg naar het zelf opwekken van energie.
energie opwekken

Dossier: slim verlichten

Verlichting is functioneel, het inspireert, geeft energie, comfort en een gevoel van veiligheid.

Met het (kosteloze) themadossier Slim verlichten vind je alle informatie en kun je direct aan de slag met het verbeteren van de lichtopbrengst en het voorkomen van onnodig energieverbruik.

Vraag het de expert

Kun je jouw vraag/antwoord niet vinden? Vraag het de expert. Stel je vraag (kosteloos) via onze eHelpdesk aan een van onze MKB Energieadviseurs.

Het opwekken van energie biedt tal van voordelen. Niet alleen kan het aanzienlijk besparen op je energierekening, maar het versterkt ook de duurzame uitstraling van je bedrijf. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in het bedrijfsleven, en een duurzaam bedrijfspand kan de gewenste uitstraling bieden. 

In sommige gebieden kan beperkte of geen capaciteit beschikbaar zijn, wat bekend staat als congestie. Teruglevering van energie is dan niet altijd direct mogelijk. Controleer daarom of dit ook voor jouw regio geldt voordat je plannen maakt om zelf energie op te wekken. 

De terugverdientijd van zonnepanelen en windmolens varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de initiële investering, de hoeveelheid opgewekte energie en de besparing op de energierekening. Over het algemeen ligt de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 6 en 10 jaar, terwijl die van een windmolen tussen de 5 en 6 jaar ligt. 

Hoewel zonne-energie inherent hernieuwbaar is, zijn zonnepanelen niet automatisch volledig duurzaam en circulair. Hoewel het merendeel van de zonnepanelen en hun componenten en materialen momenteel wordt gerecycled, gebeurt dit nog niet volledig en wordt een deel ervan gebruikt in producten van lagere kwaliteit (downcycling). Onderzoek naar duurzame zonne-energie, inclusief recycling, is continu gaande. 

Staat je vraag er niet bij? Stel je vraag via de chat!

Subsidies en financiële regelingen

Voor mkb-ondernemers zijn er vaak subsidies en financiële regelingen beschikbaar voor de investeringen in zelf energie opwekken. Deze subsidies variëren per regio, maar kunnen onder meer omvatten: 

Je kunt lokale overheidsinstanties en onze MKB energieadviseurs raadplegen voor specifieke informatie over beschikbare financiële ondersteuning. 

Webinar 15 oktober 2024: Netcongestie begrijpen en oplossen. Initiatief van Rabobank en MKB-Nederland.