Thema

Energie besparen op je werkplek

Veel apparatuur op je werkplek blijft stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Zo maak je soms onnodig extra kosten. Dit sluipverbruik is te voorkomen. 

DEB helpt je graag met het besparen van energie op je werkplek.

Dossier: slim verlichten

Verlichting is functioneel, het inspireert, geeft energie, comfort en een gevoel van veiligheid.

Met het (kosteloze) themadossier Slim verlichten vind je alle informatie en kun je direct aan de slag met het verbeteren van de lichtopbrengst en het voorkomen van onnodig energieverbruik.

Heb je vragen ?

Kun je jouw vraag/antwoord niet vinden? Vraag het de expert. Stel je vraag (kosteloos) via onze eHelpdesk aan een van onze MKB Energieadviseurs.

Een van de meest kosteneffectieve manieren om energiekosten te verlagen is door bewustwording en gedragsverandering bij werknemers te stimuleren. Eenvoudige acties zoals het uitschakelen van verlichting en apparaten wanneer ze niet in gebruik zijn, kunnen al een aanzienlijk verschil maken.

Steeds meer bedrijven kiezen voor hybride werken, waardoor medewerkers afwisselend thuis en op kantoor werken. Om energie te besparen op kantoor én hybride werken te faciliteren, kun je vaste kantoordagen afspreken. De verwarming, verlichting en apparatuur gaat dan alleen aan op bepaalde dagen. Dit levert direct een aanzienlijke energiebesparing op. 

Het meten van het energieverbruik van apparaten op de werkplek kun je op verschillende doen. Zo kun je energiemeters of slimme stekkers gebruiken die het verbruik in kilowattuur meten. Daarnaast is het mogelijk om een ​​energiebeheersysteem te implementeren dat het energieverbruik van alle aangesloten apparaten bewaakt en beheert. 

Het meten en evalueren van energiebesparingsinspanningen is essentieel om de effectiviteit van genomen maatregelen te begrijpen en verdere verbeteringen te identificeren. Je kunt dit bereiken door het instellen van meetbare doelen en het regelmatig monitoren van energieverbruik en -kosten. Het gebruik van energiemanagementsysteem kan helpen bij het analyseren van gegevens en het identificeren van trends, waardoor je inzicht verkrijgt in energieprestaties en verbeterpunten. 

Staat je vraag er niet bij? Stel je vraag via de chat!

Subsidies en financiële regelingen

Naast het verminderen van de energiekosten op termijn kunnen mkb-ondernemers ook in aanmerking komen voor subsidies, belastingvoordelen of financiële ondersteuning van overheidsprogramma’s voor energie-efficiëntie zoals: 

Je kunt lokale overheidsinstanties en onze MKB energieadviseurs raadplegen voor specifieke informatie over beschikbare financiële ondersteuning.