Thema

Besparen op verlichting

Verlichting maakt een groot deel uit van de energiekosten binnen een bedrijf. Investeren in de juiste verlichting heeft naast energie- en kostenbesparing veel andere voordelen: 

DEB licht graag toe hoe je verlichting optimaal in kunt zetten in jouw bedrijf.
verlichting

Dossier: slim verlichten

Verlichting is functioneel, het inspireert, geeft energie, comfort en een gevoel van veiligheid.

Met het (kosteloze) themadossier Slim verlichten vind je alle informatie en kun je direct aan de slag met het verbeteren van de lichtopbrengst en het voorkomen van onnodig energieverbruik.

Vraag het de expert

Kun je jouw vraag/antwoord niet vinden? Vraag het de expert. Stel je vraag (kosteloos) via onze eHelpdesk aan een van onze MKB Energieadviseurs.

Om het energieverbruik van verlichting te verminderen kun je overstappen op LED-verlichting, gebruikmaken van bewegingssensoren en/of gebruik maken van een lichtregelsysteem. Denk ook aan regelmatig onderhoud en schoonmaak om efficiëntie te behouden en aan het optimaal benutten van daglicht en het uitschakelen van verlichting als ruimtes niet in gebruik zijn.

Voor mkb-ondernemers zijn LED-lampen de meest geschikte energiezuinige verlichtingsoptie vanwege hun lange levensduur, hoge energie-efficiëntie en diverse toepassingsmogelijkheden. Daarnaast kunnen spaarlampen en TL-verlichting ook geschikt zijn voor specifieke situaties, maar LED verlichting biedt over het algemeen de beste combinatie van energiebesparing en prestaties voor bedrijfsomgevingen.

De terugverdientijd van LED-verlichting is afhankelijk van factoren zoals initiële investeringskosten, energiebesparing en gebruikspatroon. Over het algemeen is de terugverdientijd voor LED-verlichting voor mkb-ondernemers 1-3 jaar dankzij de lagere energiekosten en de langere levensduur van LED-lampen.

Er zijn milieuvriendelijke opties beschikbaar voor het recyclen of afvoeren van oude verlichtingsapparatuur. Veel fabrikanten en recyclingbedrijven bieden programma’s voor het terugnemen en recyclen van oude verlichtingsapparatuur, inclusief lampen en armaturen. Daarnaast kunnen lokale afvalverwerkers of overheidsinstanties informatie verstrekken over milieuvriendelijke afvoermethoden en recyclingfaciliteiten voor verlichtingsapparatuur.

Staat je vraag er niet bij? Stel je vraag via de chat!

Subsidies en financiële regelingen

Voor mkb-ondernemers zijn er vaak subsidies en financiële regelingen beschikbaar voor het aanschaffen van energiezuinige verlichting zoals LED-lampen. Deze subsidies variëren per regio, maar kunnen onder meer omvatten: 

 Je kunt lokale overheidsinstanties en onze MKB energieadviseurs raadplegen voor specifieke informatie over beschikbare financiële ondersteuning.