Thema

Besparen met koelen en verwarmen

Ontdek hoe je als mkb-ondernemer energie kunt besparen met het koelen en verwarmen in je bedrijfspand. Zonder in te leveren op comfort kun je: 

DEB helpt je graag met energiebesparing in jouw bedrijf.
koelen

Dossier: slim verlichten

Verlichting is functioneel, het inspireert, geeft energie, comfort en een gevoel van veiligheid.

Met het (kosteloze) themadossier Slim verlichten vind je alle informatie en kun je direct aan de slag met het verbeteren van de lichtopbrengst en het voorkomen van onnodig energieverbruik.

Vraag het de expert

Kun je jouw vraag/antwoord niet vinden? Vraag het de expert. Stel je vraag (kosteloos) via onze eHelpdesk aan een van onze MKB Energieadviseurs.

Om je energiekosten te verlagen bij het koelen en verwarmen van je bedrijfspand, is het belangrijk om de instellingen van je systemen te optimaliseren en ze alleen te gebruiken wanneer dat nodig is. Verlaag de temperatuurinstellingen in de winter en verhoog ze in de zomer. Daarnaast is investeren in isolatiematerialen voor muren, ramen en daken een effectieve manier om energie te besparen. 

Voor het koelen en verwarmen van je pand zijn energie-efficiënte technologieën zoals warmtepompen, zonnestelsels voor verwarming en slimme thermostaten vaak de meest aanbevolen opties. 

Een gebouw kent vaak een variatie in warmtelast, waardoor gelijktijdig verwarmen en koelen noodzakelijk kan zijn. Bij veel bedrijven moeten ruimten aan de zuidzijde bijvoorbeeld doorgaans vaker en langer worden gekoeld dan die aan de noordzijde. Integratie van koelen en verwarmen in één systeem biedt kostenbesparingen door het vermijden van de aanschaf van twee afzonderlijke systemen. 

Je kunt de balans vinden tussen comfort voor je werknemers en energiebesparing door het optimaliseren van de temperatuurinstellingen van je systemen, het implementeren van zone-regelingssystemen om verschillende delen van je pand afzonderlijk te verwarmen of te koelen en het voorzien van regelmatige communicatie en bewustwording over energiebesparing onder je werknemers. 

Staat je vraag er niet bij? Stel je vraag via de chat!

Subsidies en financiële regelingen

Subsidies en regelingen voor energiebesparing met betrekking tot het koelen en verwarmen van bedrijfspanden kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de specifieke omstandigheden van het bedrijf. Enkele algemene mogelijkheden zijn: 

Je kunt lokale overheidsinstanties en onze MKB energieadviseurs raadplegen voor specifieke informatie over beschikbare financiële ondersteuning.