Thema

Inzicht in de energiemarkt

In de dynamische Nederlandse energiemarkt zijn mkb-bedrijven steeds vaker op zoek naar slimme strategieën om hun energiekosten te beheersen en te optimaliseren. Waarom zou je jezelf verdiepen in de energiemarkt? 

DEB helpt je graag inzicht te verkrijgen in de energiemarkt.
energiemarkt

Dossier: slim verlichten

Verlichting is functioneel, het inspireert, geeft energie, comfort en een gevoel van veiligheid.

Met het (kosteloze) themadossier Slim verlichten vind je alle informatie en kun je direct aan de slag met het verbeteren van de lichtopbrengst en het voorkomen van onnodig energieverbruik.

Vraag het de expert

Kun je jouw vraag/antwoord niet vinden? Vraag het de expert. Stel je vraag (kosteloos) via onze eHelpdesk aan een van onze MKB Energieadviseurs.

De capaciteit van de aansluitingen vormt het verschil. Bij een kleinzakelijke energieverbruiker moet de capaciteit van alle elektriciteitsaansluitingen kleiner zijn dan 3×80 Ampère,en voor gas kleiner dan 40 m3 per uur. Een grootzakelijke energieverbruiker heeft voor elektriciteit minstens één aansluiting die groter is dan 3×80 Ampère en voor gas groter dan 40 m3 per uur. 

Salderen is elektriciteit terugleveren op het energienet. Dit is alleen mogelijk voor kleinzakelijke energieverbruikers die met zonnepanelen of zonnecollectoren zelf energie opwekken. De hoeveelheid energie die wordt terug geleverd wordt op de jaarafrekening in mindering gebracht op de hoeveelheid energie die je afneemt. Voor grootzakelijke energieverbruikers is het niet mogelijk om te salderen. Zij kunnen alleen stroom terugleveren tegen een terugleververgoeding. 

Levering gaat over de feitelijke levering van gas en elektriciteit op jouw bedrijfslocatie. Voor elke afgenomen kWh elektriciteit en m3 gas betaal je leveringskosten aan je zakelijke energieleverancier. Transport van energie is de verantwoordelijkheid van de netbeheerder. Het is niet mogelijk om over te stappen naar een andere netbeheerder, tenzij je verhuist. 

Als je bedrijf een dubbele meter heeft dan maak je gebruik van zowel dag- als nachttarieven. Het tijdstip waarop het dag- en nachttarief begint varieert per regio. In het algemeen geldt het dagtarief van maandag t/m vrijdag tussen 07:00 uur en 23:00 uur. Het nachttarief is van toepassing op feestdagen, weekenden en doorgaans van 23:00 uur tot 07:00 uur. 

Staat je vraag er niet bij? Stel je vraag via de chat!

Subsidies en financiële regelingen

Voor mkb-ondernemers zijn er vaak subsidies en financiële regelingen beschikbaar voor de investeringen in verduurzaming en energiebesparende maatregelen. Deze subsidies variëren per regio, maar kunnen onder meer omvatten: 

Je kunt lokale overheidsinstanties en onze MKB energieadviseurs raadplegen voor specifieke informatie over beschikbare financiële ondersteuning.