Thema

Slim energiemanagement

Door slim om te gaan met energiemanagement kun je je energieverbruik optimaliseren en (dus) kosten besparen. Naast een lagere energienota levert energiemanagement nog veel meer op. 

DEB licht graag toe hoe je verlichting optimaal in kunt zetten in jouw bedrijf.
management

Dossier: slim verlichten

Verlichting is functioneel, het inspireert, geeft energie, comfort en een gevoel van veiligheid.

Met het (kosteloze) themadossier Slim verlichten vind je alle informatie en kun je direct aan de slag met het verbeteren van de lichtopbrengst en het voorkomen van onnodig energieverbruik.

Vraag het de expert

Kun je jouw vraag/antwoord niet vinden? Vraag het de expert. Stel je vraag (kosteloos) via onze eHelpdesk aan een van onze MKB Energieadviseurs.

Het proces begint met het meten van stroomverbruik via stroomtransformatoren, gevolgd door energiemetingen met kWh-meters en poweranalysers. Vervolgens worden de meetresultaten verzameld en geanalyseerd, bekend als energiemonitoring. Een energiemonitoringstool biedt hierbij geautomatiseerde ondersteuning. 

Voor mkb-ondernemers zijn LED-lampen de meest geschikte energiezuinige verlichtingsoptie vanwege hun lange levensduur, hoge energie-efficiëntie en diverse toepassingsmogelijkheden. Daarnaast kunnen spaarlampen en TL-verlichting ook geschikt zijn voor specifieke situaties, maar LED verlichting biedt over het algemeen de beste combinatie van energiebesparing en prestaties voor bedrijfsomgevingen.

Energiemanagement biedt gebouwbeheerders een geautomatiseerd systeem voor het meten en analyseren van energieverbruik. Dit resulteert in een gedetailleerd overzicht van het totale energieverbruik van een gebouw, inclusief specifieke apparaten of verdiepingen, waardoor beheerders gerichte maatregelen kunnen nemen om energie-efficiëntie te verbeteren. 

De software in het systeem maakt gebruik van meetgegevens van slimme meters of andere meetapparatuur om het energieverbruik te meten en de gegevens te verzamelen. Het systeem kan worden ingezet om verschillende soorten energiebronnen te monitoren, zoals elektriciteit, gas, water en warmte. Door deze gegevens te verzamelen, krijgt je snel inzicht in het energieverbruik. 

Staat je vraag er niet bij? Stel je vraag via de chat!

Subsidies en financiële regelingen

Om energiebesparing te bevorderen, zijn er verschillende fiscale voordelen beschikbaar voor zakelijke bestuurders. Enkele algemene mogelijkheden zijn: 

Je kunt lokale overheidsinstanties en onze MKB energieadviseurs raadplegen voor specifieke informatie over beschikbare financiële ondersteuning.