Thema

Energiebesparing in bedrijfsprocessen van maakbedrijven

Als ondernemer begrijp je het belang van efficiëntie en kostenbesparing. Een van de meest effectieve manieren om dit te bereiken is door energiebesparende maatregelen te implementeren in de bedrijfsprocessen van jouw maakbedrijf. Dit biedt meer voordelen dan alleen kostenbesparing. 

DEB helpt je graag op weg naar energiebesparende maatregelen voor je bedrijfsprocessen.
bedrijfsprocessen

Dossier: slim verlichten

Verlichting is functioneel, het inspireert, geeft energie, comfort en een gevoel van veiligheid.

Met het (kosteloze) themadossier Slim verlichten vind je alle informatie en kun je direct aan de slag met het verbeteren van de lichtopbrengst en het voorkomen van onnodig energieverbruik.

Veelgestelde vragen

Je vindt hier antwoorden op veelgestelde vragen.

In de energie-intensieve industrie is hoge temperatuurwarmte verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de Nederlandse CO₂-uitstoot. Biomassa, biogas en waterstof worden gezien als veelbelovende alternatieven voor aardgas in deze sector. Voor lage- en middendruk stoom zijn elektrificatie van boilers en aardwarmte mogelijke opties. 

Waterstof wordt verwacht de belangrijkste vervanger van aardgas te worden. Tegen 2027 wordt een werkende ‘backbone’ verwacht tussen de grote industriële clusters in Nederland. Bedrijven buiten deze clusters kunnen vermoedelijk pas na 2030 toegang krijgen tot waterstof. 

De ontwikkeling van energieprijzen is afhankelijk van diverse factoren, waaronder vraag, aanbod, beleid en internationale ontwikkelingen. De overheid zal naar verwachting de belasting op gas verhogen en die op elektriciteit verlagen, wat zal leiden tot lastenverzwaringen, met name in de derde belastingschijf. 

Ongeveer 70% van het elektriciteitsverbruik in de Nederlandse industrie wordt bepaald door aandrijfsystemen. Verbeteringen in processturing, toerenregeling en efficiëntie van elektromotoren kunnen hierbij helpen, evenals optimalisatie van verlichting met sensoren en duurzame keuzes. 

Subsidies en financiële regelingen

Voor mkb-ondernemers zijn er subsidies en financiële regelingen beschikbaar voor de investeringen in energiebesparing. Deze subsidies variëren per regio, maar kunnen onder meer omvatten: 

Je kunt lokale overheidsinstanties en onze MKB Energieadviseurs raadplegen voor specifieke informatie over beschikbare financiële ondersteuning. 

Webinar 15 oktober 2024: Netcongestie begrijpen en oplossen. Initiatief van Rabobank en MKB-Nederland.