Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)

Wat is de Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)?

De Stimulering Duurzame Energietransitie is een vrij brede subsidie waarmee de overheid de ontwikkeling van duurzame projecten en initiatieven stimuleert.

De oude SDE+ regeling is inmiddels vervallen en overgegaan in SDE++ sinds 2020. Onder die regeling vallen meerdere energieopwekkende technologieën, waaronder wind, wind op zee, water, zon, geothermie en biomassa.

Waarvoor dient de subsidie?

De SDE++ subsidie is bedoeld voor ondernemers die hernieuwbare energie opwekken of CO2-reducerende technieken gebruiken in hun bedrijfsvoering. De subsidie is steeds aan verandering onderhevig. Zo had de subsidie in 2019 bijvoorbeeld alleen nog betrekking op energieopwekking, maar worden inmiddels ook diverse CO2-reducerende technieken gesubsidieerd.

Bij de SDE++ regeling kun je onder andere denken aan zonnepanelen op het dak, warmteboilers, waterkrachtcentrales of de vergisting of verbranding van biomassa.

Hoe wordt de SDE subsidie verstrekt?

De aanvraagronde van de SDE++ vindt eenmaal per jaar plaats. Er zijn vanaf die datum verschillende inschrijfdata voor alle CO2-reducerende technieken. Tijdens de aanvraagronde dien je een plan in te dienen, of er kan een recent afgerond project aangemeld worden. Vervolgens wordt aan de hand van de methode en de hoeveelheid opgewekte stroom gekeken hoe hoog de subsidie wordt. Dit bedrag wordt dan vervolgens eenmaal per jaar uitgekeerd tot 15 jaar na de aanvraag. Hierna stopt de subsidie.

Er is dus geen vast subsidiebedrag, maar wel een bedrag per opgewekte eenheid stroom. De SDE-regeling is erg interessant voor ondernemers met grote bedrijfsdaken die zonnepanelen aanschaffen, omdat die zich binnen enkele jaren terugverdienen.

Omdat veel projecten na toezegging van subsidie uiteindelijk niet in de realisatiefase terechtkomen, wordt tegenwoordig strenger getoetst op haalbaarheid. Een goed uitgewerkt en realistisch plan vergroot daardoor de kans op toewijzing van de subsidie.

Je accountant kan je vertellen op welke manier je deze investering het beste kunt bekostigen. Soms kan dit van de eigen balans, maar er zijn ook externe partijen die zonnepanelen leasen of die je bedrijfsdak huren tegen een vaste vergoeding. Voor meer informatie kun je ook het (kosteloze) Kennisdossier Financieringen aanvragen.

Rekenvoorbeeld

De precieze vergoeding voor zonnepanelen is niet zo eenvoudig berekend. Er geldt wel een basisvergoeding per opgewekte kWh, wat ook wel het fasebedrag wordt genoemd. Die is afhankelijk van de huidige prijs van zonnepanelen.

Dit fasebedrag staat 15 jaar vast zodra de subsidie voor je zonnepanelen is goedgekeurd. Maar vervolgens komt er nog een correctiebedrag om de hoek kijken.

Het correctiebedrag moet je van het fasebedrag afhalen om tot de netto subsidie te komen. Dit bedrag is gebaseerd op huidige energieprijzen. Stijgt de stroomprijs, dan stijgt ook het correctiebedrag omdat je hierdoor nog meer op je eigen energierekening bespaart dankzij de panelen. Dit werkt ook andersom zo, om nog steeds te kunnen profiteren van eigen stroomopwekking zodra de stroomprijzen dalen.

De bijdrage van de overheid is groter wanneer je terug levert aan het net. Voor stroom die je terug levert is het correctiebedrag lager en daarom houd je netto meer subsidie over. Zonnepanelenbedrijven kunnen je helpen met het berekenen van de geschatte SDE++ opbrengst voor jouw onderneming.

Voorwaarden voor de subsidie

De belangrijkste voorwaarden voor de SDE++ subsidie zijn dat het project moet voldoen aan één van de zes energie opwekkende of CO2-reducerende methoden. Dat zijn wind, wind op zee, zon, water, geothermie en biomassa.

Hoe vraag ik deze subsidie aan?

Meer info over de SDE++ regeling en alle voorwaarden vind je op de website van RVO. Ook is het daar direct mogelijk om de subsidie aan te vragen.

Lees ook
Subsidieregeling

Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPRILA)

Subsidieregeling

SSEB Innovatie: Haalbaarheidsstudie

Subsidieregeling

SSEB Innovatie: Project experimentele ontwikkeling

Subsidieregeling

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) Retrofit

Subsidieregeling

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)

Subsidieregeling

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Subsidieregeling

Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)

Subsidieregeling

Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)

Subsidieregeling

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)

Subsidieregeling

DEI+: Waterstof en groene chemie (GroenvermogenNL)

Subsidieregeling

Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO)

Subsidieregeling

Subsidie Regeling Groenprojecten

Subsidieregeling

DEI+: Vergassing van reststromen

Subsidieregeling

DEI+: Circulaire economie (kleinere projecten)

Subsidieregeling

DEI+: Aardgasloze gebouwde omgeving

Subsidieregeling

Subsidie Warmte infrastructuur Glastuinbouw (SWiG)

Subsidieregeling

Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)

Subsidieregeling

Milieu Investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu Investering (Vamil)

Subsidieregeling

Energie Investeringsaftrek (EIA)

Subsidieregeling

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)

Subsidieregeling

Provinciale subsidies 

Subsidieregeling

MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT)

Subsidieregeling

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

Subsidieregeling

DEI+: Demonstratie Energie- en Klimaat Innovatie

Subsidieregeling

Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie (VEKI)

Deel deze pagina
Facebook
Twitter
LinkedIn