De Energie Investeringsaftrek is een fiscale aftrekpost die wordt ingezet om ondernemers te ondersteunen bij het financieren van duurzame initiatieven en energiezuinige technieken. De EIA is een brede subsidievorm waar veel energiebesparende maatregelen onder vallen.
De EIA-subsidie is voornamelijk bedoeld voor maatregelen die een onderneming helpen met energie besparen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld ledverlichting, warmtepompen, HR-luchtverwarmers en energiezuinige afzuigsystemen.
In de Energielijst vind je welke maatregelen vallen onder deze regeling. Die zijn voorzien van een specifieke code en bijbehorende voorwaarden.
Neem je energiebesparende maatregelen die niet onder deze specifieke codes vallen? Dan zijn er ook nog generieke codes binnen de toepassingsgebieden ‘gebouwde omgeving’, ‘industrie’, ’transport’ en ‘duurzaam’. Je leest hier meer over die generieke codes.
Je kunt zo’n generieke maatregel melden nadat je de terugverdientijd hebt berekend via de formule die vermeld staat bij deze code.
Een voorstel indienen voor een energiebesparende maatregel kun je ook doen. Heeft die maatregel nog geen specifieke code, kan je die melding hier doen.
Energielabel biedt extra mogelijkheden
Ga je tenminste drie energie labels de goede kant op, bijvoorbeeld van label G naar B, dan kun je ook gebruik maken van de EIA. Zelfs als de maatregelen niet standaard onder EIA vallen, kun je ze toch allemaal als fiscale aftrekpost gebruiken.
De Energie Investeringaftrek is een fiscale aftrekpost. Dat betekent dat maatregelen voorgefinancierd moeten worden en later verrekend kunnen worden met het bedrijfsresultaat. De fiscale aftrek bedraagt 45,5% van het totale geïnvesteerde bedrag.
De overheid bepaalt ieder jaar hoe groot de totale subsidiepot is voor de EIA. In 2022 is dat bedrag 149 miljoen euro.
Om zeker te weten dat je het meeste uit de investering haalt, is het handig om te overleggen met je boekhouder wat het meest gunstige scenario is voor de aanschaf van energiebesparende installaties en materialen.