Energie Investeringsaftrek (EIA)

Wat is de Energie Investeringsaftrek (EIA)?

De Energie Investeringsaftrek is een fiscale aftrekpost die ondernemers ondersteunt bij het financieren van duurzame initiatieven en energiezuinige technieken. De EIA is een brede regeling waar veel energiebesparende maatregelen onder vallen.

Waarvoor dient deze regeling?

De EIA-regeling is voornamelijk bedoeld voor maatregelen die een onderneming helpen met energie besparen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld warmtepompen, HR-luchtverwarmers en energiezuinige afzuigsystemen.

In de Energielijst vind je welke maatregelen vallen onder deze fiscale regeling. Die zijn voorzien van een specifieke code en bijbehorende voorwaarden.

Neem je energiebesparende maatregelen die niet onder deze specifieke codes vallen? Dan zijn er ook nog generieke codes binnen de toepassingsgebieden ‘gebouwde omgeving’, ‘industrie’, ’transport’ en ‘duurzaam’. Je leest hier meer over die generieke codes.

Je kunt zo’n generieke maatregel melden nadat je de terugverdientijd hebt berekend via de formule die vermeld staat bij deze code.

Wil je je product op de Energielijst laten plaatsen? Je kunt hier een Leveranciersvoorstel voor de Energielijst (EIA) doen.

Energielabel biedt extra mogelijkheden

Ga je tenminste drie energielabels omhoog – bijvoorbeeld van label G naar C – dan kun je ook gebruik maken van de EIA. Zelfs als de maatregelen niet standaard onder EIA vallen, kun je ze toch allemaal als fiscale aftrekpost gebruiken.

Hoe werkt deze regeling?

De Energie Investeringaftrek is een fiscale aftrekpost. Dat betekent dat maatregelen voorgefinancierd moeten worden en later verrekend kunnen worden met het bedrijfsresultaat. De fiscale aftrek bedraagt 45,5% van het totale geïnvesteerde bedrag. Deze regeling levert gemiddeld 10% fiscaal voordeel op, naast de gebruikelijke afschrijving voor investeringen en de lagere energierekening.

Voor 2024 is er een budget van 259 miljoen euro aan subsidie beschikbaar.

Om er zeker van te zijn dat je het optimale rendement op je investering maakt, is het handig om met je accountants- of administratiekantoor te bespreken wat het meest gunstige scenario is voor de aanschaf van energiebesparende installaties en materialen.

Deel deze pagina
Facebook
Twitter
LinkedIn
Lees ook