Maatregel

Win warmte terug uit het spoelwater door gebruik te maken van een spoelwaterbuffer

Spoelwater wordt in het riool geloosd, maar je kunt de warmte ervan nog goed gebruiken. Met een warmteterugwinningssysteem verwarm je het koude verse water voor met de warmte van het spoelwater. Je doet dit met behulp van een buffer.
Sport zwembad
In het kort
Besparing

Met spoelwater maak je zwembadwaterfilters schoon. Dit water heeft de juiste temperatuur voor zwemmen en wordt warm weggespoeld in het riool. Je kunt dit warme spoelwater gebruiken om vers zwembadwater voor te verwarmen met een warmteterugwinningssysteem. Zo benut je de warmte van het spoelwater op een slimme manier.

Laat een installateur de zwembadwaterinstallatie aanpassen door een warmteterugwinningssysteem te plaatsen vóór het verwarmingselement zodat tijdens het spoelproces het nieuwe zwembadwater wordt opgewarmd.

Je verdient de kosten voor deze maatregel meestal binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Onderzoek of het spoelwater warm het riool in stroomt. Bespreek met een installateur of het mogelijk is om een warmteterugwinsysteem te installeren.
De wet

Er is een verwarmd zwembad aanwezig waarbij het warme spoelwater wordt geloosd in het riool.

Er is voldoende ruimte voor het plaatsen van een spoelwaterbuffer van ten minste 5m³.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Planner