Maatregel

Vervang wandarmaturen met halogeenlampen door LED-armaturen

Veel wandarmaturen maken gebruik van halogeenlampen. Een halogeenlamp werkt door het verhitten van een draadje in de lamp. Dit proces produceert licht. Nadeel van halogeen is dat er energie wordt omgezet in warmte. Zo verbruik je onnodig veel elektriciteit. Dit voorkom je door over te stappen op LED-verlichting.
In het kort
Besparing

Halogeenlampen werken door het verhitten van een filament in de lamp. Dit proces produceert licht. Een groot nadeel is dat er bij halogeenverlichting veel warmte vrijkomt. Dit leidt tot onnodig energieverlies.

LED verlichting werkt veel efficienter. Overstappen op LED zorgt voor een lagere energierekening. Bijkomend voordeel is dat LED lampen langer meegaan. Zo bereik je ook een besparing in onderhoudskosten.

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting, maar LED verlichting verbruikt aanzienlijk minder energie en de levensduur is langer. De terugverdientijd varieert van 2 tot 8 jaar.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • LED verlichting heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • Vervang het gehele armatuur, niet enkel de lichtbron.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar.
  • Beoordeel je lichtplan. In veel gevallen zijn er meer lichtpunten in gebruik dan nodig is.
De wet

Er zijn wandarmaturen met halogeenlampen voor buitenverlichting aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Planner