Maatregel

Vervang vluchtwegsignaleringsarmaturen met TL-buizen of spaarlampen door LED-armaturen

Vluchtwegaanduidingen zijn de bekende verlichte bordjes die de richting aangeven die je moet volgen bij calamiteiten. Deze lampen branden in de praktijk continu. Een laag energieverbruik biedt dus veel voordelen. Door te kiezen voor LED-verlichting bespaar je op energieverbruik en onderhoud.
Vluchtwegaanduiding
In het kort
Besparing

Vluchtwegaanduidingen zijn vaak verlicht met TL-verlichting. Deze verlichting verbruikt onnodig veel energie; elektriciteit wordt niet alleen omgezet in licht, maar ook in warmte. Dit is geen efficiënt proces. Een overstap naar LED-verlichting zorgt daarom voor een grote besparing. Ook dalen de kosten van onderhoud voor je organisatie. LED-verlichting gaat langer mee dan traditionele lampen.

Vanaf €20 zijn LED-vluchtwegaanduidingen beschikbaar. De meerkosten voor LED zijn bij vervanging erg klein, omdat de accu’s het grootste gedeelte van de investering vormen. De gemiddelde terugverdientijd is in dat geval minder dan 1 jaar.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Vluchtwegaanduidingen zijn in zijn geheel te vervangen; dit is de eenvoudigste oplossing. Soms kan de lamp in de armatuur omgebouwd of vervangen worden.
  • Vluchtwegaanduidingen maken voor de noodverlichting gebruik van een accu bij stroomuitval. Deze accu’s gaan ongeveer 5 jaar mee. Dit is een logisch moment voor vervanging.
  • In de praktijk is het niet verstandig om het armatuur om te bouwen, omdat de verzekering bij brand hier regelmatig niet mee akkoord gaat.
  • LED heeft een lange levensduur. Wel is het belangrijk dat LED de (beperkte) warmte goed kan afvoeren. Vaak aan- en uitschakelen heeft geen invloed op de levensduur van de lamp.
De wet

Er zijn vluchtwegsignaleringsarmaturen met TL-buizen of spaarlampen aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Planner