Maatregel

Vervang ventilatoren van klasse IE1 door ventilatoren van klasse IE4 of hoger

Een ventilatormotor van klasse IE4 is zeer efficiënt in gebruik. Het is daarom zinvol een oude IE klasse 1 motor te vervangen en zo energie te besparen.
Elektromotor
In het kort
Besparing

Oude motoren verbruiken meer energie dan nieuwe motoren. Het rendement van een motor kun je bepalen aan de hand van de klasse-aanduiding. Vervang een motor met IE klasse 1 door een motor met een IE4 of betere klasse. Je kunt de klasse-aanduiding vinden op het typeplaatje of in de beschrijving van de motor. IE staat voor International Efficiency en het geeft aan hoe energiezuinig een elektromotor is. De energiezuinigheid wordt beoordeeld volgens de IEC 60034-30 standaard. Op het typeplaatje van de motor staat de energiezuinigheid aangegeven met een van de volgende labels:

IE1 = standaard rendement
IE2 = hoog rendement
IE3 = premium rendement
IE4 = super-premium rendement

Hoe hoger het nummer van de klasse, hoe beter de motor en hoe meer energie je kunt besparen.

Het elektriciteitsverbruik is de belangrijkste kostenpost gedurende de totale levensduur van een motor. Daarom is het verstandig om een zuinigere motor (met een betere IE-klasse) aan te schaffen.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Sinds oktober 2019 is er een nieuwe verordening voor elektromotoren van kracht. Deze verordening zorgt ervoor dat alleen motoren die zo min mogelijk impact hebben op het milieu beschikbaar zijn. De kans is dus klein dat een elektromotor die na 2019 is aangeschaft niet aan deze eisen voldoet.
  • Let vooral op elektromotoren die veelvuldig worden gebruikt, met name in het productieproces.
  • Het aantal bedrijfsuren speelt ook een rol bij deze maatregel. Als een motor bijvoorbeeld 10 uur per dag draait, is het raadzaam om bij vervanging te kiezen voor een betere motor.
  • Bij een revisie van een oude elektromotor (IE1 of IE2) is het verstandig om te overwegen om een nieuwe motor van een betere klasse te installeren.
De wet

Er is een ventilator met efficientieklasse IE1 of lager aanwezig. Deze motoren zijn herkenbaar doordat er geen IE-klasse of dat er klasse IE1 op het typeplaatje van de motor staat.

Het vermogen van de ventilator is ten minste 5,5 kW.

Zelfstandig moment: Bij meer dan 3.700 draaiuren van de ventilator per jaar.

Maak ventilatoren regelmatig schoon.

Planner