Maatregel

Vervang stoom als middel voor ruimteverwarming

Het gebruik van stoom als ruimteverwarming is niet erg efficiënt. Daarom is het verstandig om te overwegen of een andere verwarmingsmethode geschikter is. Denk hierbij aan het gebruik van een direct gestookte hoogrendement (HR-)verwarmer of donkere stralers.
Stoom voor ruimte verwarming
In het kort
Besparing

Het gebruik van stoom voor ruimteverwarming is niet erg efficiënt omdat er op diverse plekken warmte verloren gaat, zoals via straling, condensatie, de schoorsteen en leidingen.

Kijk daarom ook naar alternatieve verwarmingsmethoden. Overweeg bijvoorbeeld een direct gestookte hoogrendement (HR-)verwarmer of donkere stralers.

Deze opties bieden betere rendementen omdat er geen warmtetransport plaatsvindt. Het is echter belangrijk dat je ze op de juiste manier installeert. Hiervoor heb je een gasaansluiting en elektriciteitsvoorziening nodig en een (herbruikbare) rookgaskanaal.

Let op: als er een risico ontstaat door de verbranding van gas, is dit natuurlijk geen geschikt alternatief. Denk hierbij aan situaties waarbij brandbaar materiaal (zoals houtstof) aanwezig is.

Als je de stoomketel niet langer gebruikt voor verwarming, kun je besparen op de kosten die verband houden met de stoomketel, zoals onderhoud en waterbehandeling. De installatie van alternatieve verwarmingsopties hangt sterk af van de complexiteit van jouw specifieke situatie.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Onderzoek of stoom wordt gebruikt voor ruimteverwarming en overweeg een alternatieve aanpak.
  • In dit geval is gas een betere optie dan stoom. Elektriciteit is niet afhankelijk van fossiele brandstoffen en kan zelf worden opgewekt.
  • Het implementeren van een alternatief is eenvoudig en kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren, vooral wanneer de ruimte niet volledig verwarmd hoeft te worden.
De wet

De ruimteverwarming gebeurt met een met stoom gevoede luchtverhitter.

  • Er is een aansluitpunt voor gas aanwezig binnen een afstand van 50 meter van de te verwarmen ruimte.
  • De huidige constructie en de elektriciteitsaansluiting kunnen worden hergebruikt (een-op-eenvervanging van de huidige heaters).
  • Er zweven geen brandbare stoffen (zoals houtstof of andere organische stoffen) in de ruimte.
  • De rookgasafvoer kan direct door het dak gerealiseerd worden.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Planner