Maatregel

Vervang railspots met halogeenlampen door LED-railspots

Gebruik je een railspot met halogeenlampen? Dan verbruik je onnodig veel elektriciteit. Door over te stappen op LED-verlichting verbruik je minder energie.
In het kort
Besparing

Railspots vind je vaak in winkels en horecagelegenheden. Met deze lampen kun je snel en eenvoudig producten op plaatsen uitlichten. De rails zorgt voor de stroom. Halogeenlampen zetten dit om in licht, maar ook in (veel)warmte. Hierdoor verbruiken de lampen onnodig veel elektriciteit. Door over te stappen naar LED voorkom je dit onnodige verbruik.

Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Bij LED is er geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

Met LED-verlichting bespaar je ongeveer 25% energiekosten.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Let er op dat het armatuur geschikt is voor de verlichting. Mogelijk moet de volledige rails vervangen worden. Soms kan de LED-railspot in het bestaande 3-fase railsysteem worden geplaatst.
  • LED heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar.
  • Maak een goed plan. LED geeft veel licht. Het is daarom niet altijd nodig om te kiezen voor 1-op-1 vervanging. Zo bespaar je op het verbruik per lamp, maar ook op het aantal lampen.
  • Vervang de spots als ze ongeveer 12 uur per dag branden, uitgaande van 5 dagen/52 weken.
  • Vraag hulp en advies van je installateur.
  • Kijk kritisch naar de volledige installatie. Mogelijk is vervanging van de schakelingen ook verstandig. In dat geval zal de gehele installatie vervangen worden en is deze maatregel eenvoudiger te realiseren.
De wet

Er zijn railspotarmaturen met halogeenlampen op een spannings/contactrail aanwezig.

De bestaande spanningsrail/contactrail is geschikt voor toepassing van de LED-railspots.

Zelfstandig moment: bij meer dan 3.200 branduren per jaar.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Planner