Maatregel

Vervang railspots met gasontladingslampen door LED-railspots

Gebruik je een railspot met gasontladingslampen? Dan verbruik je onnodig veel elektriciteit. Door over te stappen op LED-verlichting verbruik je minder energie.
In het kort
Besparing

Railspots vind je vaak in winkels en horecagelegenheden. Met deze lampen kun je snel en eenvoudig producten op plaatsen uitlichten. De rails zorgt voor de stroom. Gasontladingslampen zetten dit om in licht, maar ook in warmte. Hierdoor vebruiken de lampen onnodig  veel elektriciteit. Door over te stappen naar LED voorkom je dit onnodige verbruik.

Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Bij LED is er geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

Vraag een offerte aan bij je (huis)installateur. Deze maatregel verdient zich normaal gesproken binnen 5 jaar terug.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Let er op dat het armatuur geschikt is voor de verlichting, mogelijk dient de volledige rails vervangen te worden. Soms kan de LED railspot in het bestaande 3-fase railsysteem worden geplaatst.
  • LED heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar, naast het meestvoorkomende heldere licht.
  • Maak een goed plan. LED geeft veel licht. Het is daarom niet altijd nodig om te kiezen voor 1-op-1 vervanging. Zo bespaar je op het verbruik per lamp, maar ook op het aantal lampen.
  • Vervang de spots als ze meer dan 100 uur per week branden of als ze ongeveer 40 uur per week branden op het moment dat ze aan vervanging toe zijn.
  • Vraag hulp en advies van je installateur.
  • Kijk kritisch naar de volledige installatie. Mogelijk is vervanging van de schakelingen ook verstandig. In dat geval zal de gehele installatie vervangen worden en is deze maatregel eenvoudiger te realiseren.
De wet

Er zijn railspots met een van de volgende gasontladingslampen aanwezig: kwiklampen, SON, HPL, HQL of HPI.

De bestaande spanningsrail/contactrail is geschikt voor toepassing van de LED-railspots.

Zelfstandig moment: bij meer dan 5.200 branduren per jaar.
Natuurlijk moment: bij meer dan 2.000 branduren per jaar.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Planner