Maatregel

Vervang op een lichtmast de armaturen met spaarlampen of gasontladingslampen door LED-armaturen

LED-verlichting gebruikt minder elektriciteit dan een spaarlamp of gasontladingslamp, omdat het licht in een LED-lamp op een andere manier wordt opgewekt. Hierdoor kun je energie besparen.
Veldverlichting aan
In het kort
Besparing

Er zijn twee soorten gasontladingslampen, afhankelijk van de gasdruk in de lamp: hoge- en lagedrukgasontladingslampen. Lagedruklampen zijn bijvoorbeeld de klassieke TL-buizen, maar ook spaarlampen zijn van dit type. Hogedrukgasontladingslampen worden gebruikt voor buitenverlichting, dit zijn vaak metalhalidelampen.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, lichtgevende diode. LEDs zijn halfgeleiders die licht uitstralen wanneer er stroom doorheen wordt geleid. De kleur van het licht hangt af van het gebruikte materiaal in de LED. Een LED bestaat uit een chip, een bedradingssysteem en een beschermende behuizing. Er is geen verbranding en daarom wordt er minder warmte geproduceerd, waardoor LED-verlichting energiezuinig is.

Vraag je installateur om een offerte. In de meeste gevallen verdien je de kosten van deze maatregel terug binnen 5 jaar.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Bestaande verlichting heeft meestal een vermogen van 2300watt per lamp. Vervang ze door LED-verlichting met een vermogen van 1400watt. Vaak kun je bestaande lichtmasten één-op-één vervangen.
  • In de praktijk blijkt dat het werken met LED ervoor zorgt dat mensen nog bewuster omgaan met elektriciteit. Deze (extra) besparing kan oplopen tot wel 25%.
  • LED-veldverlichting biedt helder zicht, minimaliseert lichtverstrooiing en kan worden gedimd.
  • LEDs vereisen minder onderhoud en hebben een langere levensduur.
  • Overweeg ook om de hele verlichtingsinstallatie te vervangen door LED-verlichting. Dat maakt de uitvoering van deze maatregel eenvoudiger.
  • Vraag hulp aan je elektricien.
De wet

Er zijn lichtmasten aanwezig met armaturen met spaarlampen of gasontladingslampen (kwiklampen, SON, HPL, HQL of HPI). Het armatuur kan worden vervangen zonder de mast te vervangen.

Het LED-armatuur kan worden toegepast op de bestaande lichtmast.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Planner