Maatregel

Vervang ingebouwde plafondarmaturen met TL8-buizen door LED-armaturen

In bedrijfshallen is vaak TL-verlichting aanwezig. Veel TL-verlichting (type: TL8) heeft een hoog vermogen en wordt warm. Op de TL buis staat aangegeven welk type in gebruik is. Door over te stappen op LED verlichting verbruik je minder energie.
Conventionele TL (boven) en led
In het kort
Besparing

Ingebouwde plafondarmaturen zijn bijvoorbeeld de TL-bakken in een systeemplafond. TL verlichting is de benaming voor fluorescentieverlichting in een buis. Er zijn verschillende generaties TL buizen, zoals TL8. Op de TL buis staat aangegeven welk type in gebruik is.

In alle gevallen geldt: vervang de TL buizen door LED. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Bij LED is er geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting, maar LED verlichting verbruikt (aanzienlijk) minder energie en de levensduur is (veel) langer. De terugverdientijd varieert van 2 tot 10 jaar.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • TL armaturen zijn te vervangen door nieuwe armaturen.
  • In de praktijk is het niet verstandig om het armatuur om te bouwen, omdat de verzekering bij brand hier regelmatig niet mee akkoord gaat.
  • Vervang TL8-buizen door LED-armaturen als ze minimaal 12 uur per dag branden. Dit aantal uren ligt hoger dan bij opbouwarmaturen, omdat het vervangen wat lastiger is.
  • LED heeft een lange levensduur. Vaak aan- en uitschakelen heeft geen invloed op de levensduur van de lamp.
  • Maak een goed plan. LED geeft meer licht dan TL. Het is daarom niet altijd nodig om te kiezen voor 1-op-1 vervanging. Zo bespaar je op het verbruik per lamp, maar ook op het aantal lampen.
De wet

Er zijn montagebalken of lichtlijnen met TL8-armaturen aanwezig. Dit kunnen zowel opbouwarmaturen als zwevende armaturen zijn.

Niet van toepassing.

Zelfstandig moment: bij meer dan 3.100 branduren per jaar.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Planner