Maatregel

Vervang in bestaande kozijnen en ramen in de zwembadruimte het enkelglas door HR++ glas

In een zwembadruimte speelt isolatie een grote rol. Je kunt geld besparen door het enkele glas in de bestaande raamkozijnen te vervangen door HR++ glas. Op deze manier wordt de warmte beter vastgehouden en hoef je minder te verwarmen.
In het kort
Besparing

Als de kozijnen en beglazing goed isoleren, gaat er minder warmte verloren. Enkelglas biedt weinig isolatie. Vervang enkelglas daarom door HR++ glas. Hierdoor hoeft de klimaatinstallatie (verwarming en koeling) minder te werken en bespaar je op de stookkosten.

In tegenstelling tot enkelglas, heeft dubbel glas een metalen strip rondom het glas waarin vaak informatie staat over het type glas. Als je twijfelt, kun je een vlammetje voor het raam houden. Zie je in de reflectie een andere kleur? Dan heb je te maken met HR-glas.

HR++ glas kost circa EUR 150 per m2. Hiermee bespaar je ongeveer 20m3 aan gas per m2 vervangen glas.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Het is verstandig om over te stappen op HR++ glas, zelfs als je al dubbel glas hebt. Dit levert een aanzienlijke besparing op.
  • Voor deze maatregel hoef je niet altijd het hele kozijn te vervangen. Het is wel belangrijk dat het kozijn dik genoeg is om het dikkere HR++ glas te kunnen plaatsen.
Lang: klimaatregelen MOET ZIJN klimaatinstallatie Tip1: HR++ glas (staat nu HR, maar denk dat ++ beter is)
De wet

Er zijn ramen of kozijnen met enkelglas aanwezig in de verwarmde zwembadruimtes.

HR++ glas kan in het bestaande kozijn of raam worden geplaatst.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Planner