Maatregel

Vervang in bestaande kozijnen en ramen het enkel glas door HR++ glas

Komt in je bedrijfsgebouw nog enkel glas voor in verwarmde ruimtes? Met isolatieglas kun je fors op energie besparen. Vervang daarom enkel glas in het bestaande kozijn door HR++ glas.
Isolatieglas
In het kort
Besparing

Enkele beglazing isoleert slecht. Het vervangen van enkelglas is een belangrijke stap voor elk gebouw met klimaatbeheersing. Als je kozijnen en glas goed isoleert, gaat er minder warmte of verkoeling verloren. Hierdoor bespaar je op de kosten van het verwarmings- en/of koelsysteem.

Enkel glas heeft geen metalen strip om het glas heen, dubbel glas wel. In deze metalen strip staat vaak beschreven welk soort glas het betreft. Zo niet, hou dan een vlammetje voor het raam: zie je in de reflectie een andere kleur, dan gaat het om HR-glas.

Het vervangen van enkel glas is alleen nodig als het kozijn wordt hergebruikt. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het kozijn, maar ook of het dikkere HR glas erin past.

Het vervangen van dubbelglas door HR++ glas kost ongeveer EUR 150,00 per vierkante meter. De besparing is aanzienlijk. Met HR++ glas bespaar je per vierkante meter glas ongeveer 20m2 gas per jaar.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Overweeg het vervangen van enkelglas door HR++ glas. De energiebesparing is aanzienlijk. Ook verhoog je het comfort in je bedrijfspand.
  • Je hoeft niet altijd het kozijn te vervangen bij het plaatsen van HR++ glas. Belangrijk is dat het kozijn breed genoeg is om het dikkere HR++ glas te kunnen plaatsen.
De wet

Er zijn kozijnen of ramen met enkelglas aanwezig in verwarmde gebouwen (tenminste 15°C).

  • HR++-glas kan in het bestaande kozijn of raam worden geplaatst.
  • Indien het gebouw een monument is, wordt de monumentale status niet door de maatregel aangetast.

Niet van toepassing.

Verminder het warmteverlies via naden, kieren en andere openingen in muren en gevels.

Planner