Maatregel

Vervang IE3-elektromotoren door efficiëntieklasse IE4

Een motor van klasse IE4 is zeer efficiënt in gebruik. Vervang daarom een oude IE klasse 3 motor en bespaar energie.
Elektromotor
In het kort
Besparing

Een frequentieregelaar is later in te bouwen, mits daar voldoende ruimte voor is. Uiteraard mag de functionaliteit van de motor niet verminderen door deze regelaar. Bij een installatie waarin meerdere compressoren parallel opereren, dien je alleen de compressor met het grootste regelvermogen van een frequentieregelaar te voorzien.

De belangrijkste kostenfactor gedurende de levensduur van een elektromotor is het elektriciteitsverbruik. Kies daarom voor een zuinigere motor van een hogere efficiëntieklasse (IE).

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • In oktober 2019 trad de nieuwe verordening voor elektromotoren in werking. Hiermee zorgt de EU ervoor dat er alleen motoren beschikbaar zijn die zo min mogelijk schadelijke invloed hebben op het milieu. De kans is dus klein dat een elektromotor die na 2019 is geproduceerd, niet aan deze norm voldoet.
  • Let vooral op elektromotoren in het productieproces die vaak in gebruik zijn.
  • Deze maatregel is afhankelijk van het aantal bedrijfsuren. Bij 1900 draaiuren per jaar (wat overeenkomt met 38 uur per week of 7,6 uur per werkdag), dien je bij vervanging een zuinigere motor te kiezen.
De wet

Er zijn elektromotoren aanwezig met efficiëntieklasse IE3. Deze motoren zijn herkenbaar doordat er IE3 op het typeplaatje van de motor staat.

Het vermogen van de motoren is meer dan 0,75kW.

Natuurlijk moment: bij meer dan 1.900 draaiuren per jaar.

Test en controleer regelmatig de lagers en de weerstand van de wikkelingen volgens leveranciersvoorschriften.

Planner