Maatregel

Vervang gasontladingslampen door LED-lampen

Een gasontladingslamp produceert licht door elektriciteit te sturen via een geïoniseerd gas. Dit is een minder efficiënte manier van verlichten. Met het gebruik van LED-verlichting verbruik je minder elektriciteit. Let op: we hebben het over gasontladingslampen die niet op een lichtmast worden gebruikt.
In het kort
Besparing

Gasontladingslampen zie je vaak in utiliteitsgebouwen. Winkels en supermarkten zetten gasontladingslampen in om producten te accentueren en extra aandacht te geven.

Er zijn verschillende soorten gasontladingslampen.  Een voorbeeld van lage druk zijn de klassieke tl-buizen. Ook spaarlampen zijn van dit type. Hogedrukgasontladingslampen zie je bijvoorbeeld bij de de verlichting bij buitenterreinen. In het geval van hogedrukgasontlading worden veelal metalhalidelampen gebruikt.

In alle gevallen verbruikt een gasontladingslamp meer elektriciteit dan LED verlichting. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Er is geen verbranding en daarom dus ook minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

Vraag een offerte aan bij je (huis)installateur. De maatregel verdient zich normaal gesproken binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Let er op dat het armatuur geschikt is voor LED verlichting.
  • LED heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar,
  • Beoordeel je lichtplan. LED geeft veel licht. Het is daarom niet altijd nodig om te kiezen voor 1-op-1 vervanging. Zo bespaar je op het verbruik per lamp, maar ook op het aantal lampen.
  • Vervang de lampen als ze meer dan 20 uur per week branden.
  • Vraag je installateur om hulp/advies.
  • Kijk kritisch naar de volledige installatie, mogelijk is vervanging van de schakelingen ook verstandig. In dat geval zal de gehele installatie vervangen worden en is deze maatregel eenvoudiger te realiseren.
De wet

Er zijn armaturen met één van de volgende gasontladingslampen aanwezig: kwiklampen, SON, HPL, HQL of HPI.

De bestaande armaturen zijn geschikt voor LED-lampen, waardoor de lampen 1-op-1 vervangbaar zijn.

Zelfstandig moment: bij meer dan 1.000 branduren per jaar.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Planner