Maatregel

Vervang directgestookte gasheaters in bedrijfshallen door directgestookte HR-gasheaters

Hoog rendement (HR) gasheaters zijn energiezuiniger. Kies je voor HR, dan bespaar je veel gas.
In het kort
Besparing

Bij een directgestookte heater is een luchtverwarmer voorzien van een gasbrander. Deze verwarmt de lucht via wisselaars. Een hoog remendent heater werkt op een efficiënte manier. Daardoor bespaar de HR heater veel gas in vergelijking met een conventionele heater.
Soms wordt een gasheater verward met een ketel. Er zijn echter grote verschillen. Een gasheater richt zich op het verwarmen van een specifieke ruimte. De heater is ook in deze ruimte geplaatst. Een HR-luchtverhitter wint warmte terug via condensatie van de waterdamp in de rookgassen.  Daarom is het bij gebruik van een HR heater nodig om toegang te hebben tot een rioolafvoer.

Met een HR-luchtverwarmers is het mogelijk het jaarlijkse gasverbruik met ongeveer 15% verminderen in vergelijking met een traditioneel systeem. De gemiddelde terugverdientijd van deze investering is korter dan 5 jaar.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Overweeg het gebruik van infraroodpanelen voor plaatselijke verwarming in de hal. Onderzoek of dit de juiste oplossing is, want de gehele hal met infrarood verwarmen is niet energiezuiniger.
  • Als je jaarlijkse gasverbruik minder is dan 1.000.000m³, hoef je niets aan te passen.
  • Kijk of het haalbaar is om een condensafvoer te installeren.
De wet

De bedrijfshal wordt met een of meer directgestookte gasheaters matig verwarmd (ten minste 15 °C).

In de ruimte is een rioolaansluiting aanwezig voor het aansluiten van de condensafvoer(en).

Natuurlijk moment: Het aardgasgebruik is ten hoogste 1.000.000 m³ per jaar.

Controleer regelmatig de temperatuurinstellingen van de regeling en onderhoud de gasheater volgens leveranciersvoorschriften.

Planner