Maatregel

Vervang de infrarood-salamander door een salamander met automatische pan/bord-detectie

Een infrarood-salamander wordt gebruikt om gerechten te grillen of te verwarmen met infraroodverwarmingselementen. Dit apparaat staat vaak constant aan. Met een salamander die pan- of borddetectie heeft kun je dit voorkomen. Dit bespaart elektriciteit.
Salamander
In het kort
Besparing

Een salamander lijkt op een open oven en gebruik je om te toasten, grillen, gratineren en glaceren. Als je een tijdschakelaar of pandetectie gebruikt kun je ervoor zorgen dat de salamander alleen aan staat wanneer dat nodig is.

Met een tijdschakelaar kun je de gewenste kooktijd instellen. Zodra die tijd is verstreken, schakelt de salamander automatisch uit. Met pandetectie kan de salamander zelf detecteren of er voedsel onder de infraroodstraler ligt. Als dat het geval is, schakelt de salamander automatisch in. Anders schakelt het apparaat vanzelf uit.

Met een infrarood salamander met automatische detectie kun je tot 65% energie besparen in vergelijking met gewone apparaten.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • In de praktijk blijven deze apparaten vaak onnodig urenlang ingeschakeld. Het is dus voordelig om ze te vervangen door een automatische variant.
  • Installeer pandetectie als de apparaten dagelijks meer dan 4,5 uur worden gebruikt.
De wet

Er zijn één of meer infrarood-salamanders aanwezig waarbij een aan/uit- of tijdschakelaar ontbreekt.

Niet van toepassing.

Zelfstandig moment: bij meer dan 1.700 gebruiksuren van de salamander per jaar.

Niet van toepassing.

Planner