Maatregel

Vervang bij terreinverlichting zonder mast de armaturen met gasontladingslampen door LED-armaturen

LED-verlichting gebruikt minder elektriciteit dan een spaarlamp of gasontladingslamp, omdat het licht in een LED-lamp op een andere manier wordt opgewekt. Hierdoor kun je energie besparen.
In het kort
Besparing

Er zijn twee soorten gasontladingslampen, afhankelijk van de gasdruk in de lamp: hoge- en lagedrukgasontladingslampen. Lagedruklampen zijn bijvoorbeeld de klassieke tl-buizen, maar ook spaarlampen zijn van dit type. Hogedrukgasontladingslampen worden gebruikt voor buitenverlichting. Voor dit type worden vaak metalhalidelampen gebruikt.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, wat lichtgevende diodes betekent. LEDs zijn halfgeleiders die licht uitstralen wanneer er stroom doorheen wordt geleid. De kleur van het licht hangt af van het gebruikte materiaal in de LED. Een LED bestaat uit een chip, een bedradingssysteem en een beschermende behuizing. Er is geen verbranding en daarom wordt er minder warmte geproduceerd, wat LED-verlichting energiezuinig maakt.

Vraag je installateur om een offerte. In de meeste gevallen verdien je de kosten van deze maatregel binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Bestaande verlichting heeft meestal een vermogen van 2300watt per lamp. Vervang ze door LED-verlichting met een vermogen van 1400watt. Vaak kun je ze één-op-één vervangen.
  • In de praktijk blijkt dat een efficiënte schakeling ervoor zorgt dat mensen bewuster omgaan met elektriciteit. Deze (extra) besparing kan oplopen tot wel 25%.
  • LED-veldverlichting biedt helder zicht, minimaliseert lichtverstrooiing en kan worden gedimd.
  • LEDs vereisen minder onderhoud en hebben een langere levensduur.
  • Overweeg ook om de hele verlichtingsinstallatie te vervangen door LED-verlichting, omdat dit de uitvoering van deze maatregel mogelijk eenvoudiger maakt.
  • Vraag hulp aan je elektricien.
De wet

Er is terreinverlichting aanwezig die niet op een mast staat en armaturen heeft met een van de volgende gasontladingslampen: kwiklampen, SON, HPL, HQL of HPI.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Planner