Maatregel

Vervang armaturen met TL8-buizen door LED-armaturen

Buitenverlichting in bijvoorbeeld rijwielstallingen wordt vaak verzorgd door TL-verlichting. Veel TL-verlichting heeft een hoog vermogen en wordt warm. Het type lamp staat aangeduid op de lamp. Door het gebruik van LED-verlichting bespaar je veel energie.
Conventionele TL (boven) en led
In het kort
Besparing

TL-verlichting is de benaming voor fluorescentieverlichting in een buis. Fluorescentielampen zijn aan de binnenkant bedekt met een fluorescerende stof, gevuld met een edelgas. De gasontlading ontstaat door de elektroden aan beide zijden van de buis en geeft zo de warmte af. Er wordt ultraviolet licht uitgezonden en dat wordt door de fluorescerende stof omgezet in zichtbaar licht. Er zijn verschillende generaties TL buizen. Bijvoorbeeld de T5 verlichting, deze heeft een ander soort gas en een hogere lumen/watt verhouding. Dit betekent meer licht met minder energie. Het type lamp staat aangeduid op de lamp. Vervang de TL8 buizen door LED.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ oftewel lichtgevende diodes. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Een LED is opgebouwd uit een chip, een bedradingsframe en een behuizing die alles beschermt. Er is geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting. Daar staat tegenover dat LED verlichting minder energie verbruikt en een langere levensduur heeft. De terugverdientijd varieert van 2 tot 10 jaar.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • TL-armaturen kun je vervangen door nieuwe LED-armaturen.
  • In de praktijk is het niet verstandig om het armatuur om te bouwen, omdat de verzekering bij brand hier regelmatig niet mee akkoord gaat.
  • LED heeft een lange levensduur. Wel is het belangrijk dat LED zijn (beperkte) warmte goed kwijt kan. Vaak aan- en uitschakelen heeft geen invloed op de levensduur van de lamp.
  • Maak een goed plan. LED geeft meer licht dan TL en daarom is 1-op-1 vervangen niet nodig. Bespaar dus niet alleen op het verbruik van de lamp, maar ook op het aantal lampen.
De wet

Er zijn armaturen met TL8-buizen voor buitenverlichting aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Planner