Maatregel

Vervang armaturen met gasontladingslampen door LED-armaturen

Een gasontladingslamp produceert licht door elektriciteit te sturen via een geïoniseerd gas. Dit is een minder efficiënte manier van verlichten. Met het gebruik van LED-verlichting verbruik je minder elektriciteit. Let op: we hebben het over gasontladingslampen die niet op een lichtmast worden gebruikt.
retrofit-lampen
In het kort
Besparing

Gasontladingslampen geven licht doordat er een elektrische lading door een mengsel van gassen stroomt. De aanwezige vrije elektronen en ionen geleiden deze stroom waardoor er gasontlading plaats vindt. De vrije elektronen botsen tegen de atomen van het gas en de metaalatomen. Deze straling wordt door de fluorescerende stoffen in de lichtbron omgezet tot zichtbaar licht.

Afhankelijk van de druk van het gas in de lichtbron, is het een hoge- of lagedrukgasontladingslamp. Een voorbeeld van lage druk lampen zijn bijvoorbeeld de klassieke TL-buizen. Ook spaarlampen zijn van dit type. Hogedrukgasontladingslampen worden vaak gebruikt bij de verlichting bij buitenterreinen. In het geval van hogedrukgasontlading worden veelal metalhalidelampen gebruikt.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ oftewel lichtgevende diodes. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Een LED is opgebouwd uit een chip, een bedradingsframe en een behuizing alles beschermt. Er is geen verbranding en daarom dus ook minder warmteontwikkeling. Minder warmteontwikkeling betekent minder energieverlies. Daarom is voor LED verlichting weinig elektriciteit nodig.

Vraag een offerte aan bij je (huis)installateur. De maatregel verdient zich normaal gesproken binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Bestaande verlichting heeft vaak een vermogen van 2300 watt per lamp. Dit wordt bij vervanging door LED verlichting 1400 watt. Vaak is 1-op-1 vervanging mogelijk.
  • Vraag je installateur om advies en hulp.
  • LED verlichting heeft minder onderhoud nodig en gaat veel langer mee.
  • Kijk kritisch naar de volledige installatie, mogelijk is vervanging van de schakelingen ook verstandig. In dat geval zal de gehele installatie vervangen worden en is deze maatregel eenvoudiger te realiseren.
De wet

Er zijn armaturen met gasontladingslampen (kwiklampen, SON, HPL, HQL of HPI) voor buitenverlichting aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Planner