Maatregel

Verbeter de isolatie van het dak van het zwembad

Een zwembad verliest veel warmte als het dak niet goed geïsoleerd is. Je kunt veel geld besparen op verwarmingskosten door het dak goed te isoleren, bijvoorbeeld met isolatiemateriaal dat een Rc-waarde heeft van 6,3 m²K/W.
In het kort
Besparing

Je kunt het dak aan de binnen- of buitenkant isoleren. Het isoleren van het dak aan de binnenkant kan lastig zijn vanwege de vochtige omgeving en de chloordampen. Vraag daarom advies aan een expert om te bepalen welke optie het beste is voor jouw zwembad.

Ook kun je een bouwbedrijf laten onderzoeken welke isolatiemethode het meest geschikt is voor jouw zwembad. Overweeg bijvoorbeeld (spuit)purschuim aan de binnenkant voor een dak met reliëf. Bij een vlak dak kun je isolatieplaten aanbrengen.

De te behalen waarde is 6,3 en niet 3,5. Aangeven dat het moet vanaf een isolatie waarde van maximaal Rc 2  m2K/W

Je kunt jaarlijks ongeveer 10% op de gasrekening besparen met het isoleren van het dak. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Bij nieuwbouw en verbouwingen is een wettelijk minimum voor warmteweerstand (Rc) van 6,0m²K/W vereist. Dit komt neer op ongeveer 25cm isolatiemateriaal.
  • Deze maatregel dien je uit te voeren vanaf een isolatiewaarde van maximaal Rc 2 m2K/W.
  • Deze maatregel is vooral relevant wanneer je het dak van het zwembad moet vervangen.
  • Raadpleeg altijd een deskundige, omdat het isoleren van een zwembad een specialistische klus is.
De wet

Het dak van de zwembadruimte is niet of onvoldoende geïsoleerd (Rc-waarde kleiner dan 2,0m²K/W).

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Planner