Maatregel

Stel geautomatiseerd energiebeheer in op servers

Een systeem in de stand-bystand verbruikt veel minder energie dan wanneer het volledig aanstaat. Servers draaien vaak op volle kracht, ook als ze niet volledig worden belast. Stel energiebeheer in op de server, zodat deze automatisch in stand-by gaat wanneer dat mogelijk is.
Serverrruimte
In het kort
Besparing

Soms zijn er computerinstellingen die je niet via gewone software kunt aanpassen. Je vindt die instellingen, waaronder die voor energiebesparing, in het BIOS.

Het BIOS regelt het opstarten van de computer en het activeren van de hardware voordat het besturingssysteem wordt geladen. Bovendien bevat het BIOS opties voor energiebeheer, zoals het kiezen van een energiebesparingsprofiel of het instellen van de slaapstand.

Zijn maximale prestaties niet nodig? Dan kun je ook de kloksnelheid of het spanningsniveau van de CPU aanpassen om het stroomverbruik te verminderen. Daarnaast kun je de opstartvolgorde en hardware-instellingen wijzigen.

Door deze instellingen te optimaliseren, kun je de energie-efficiëntie van de computer verbeteren.

De kosten voor energiebeheer hangen af van verschillende zaken, zoals hoe groot en ingewikkeld je serverpark is, welke aanpassingen nodig zijn en welk energiebeheersysteem je gebruikt.

Gelukkig is automatisch energiebeheer vaak al standaard ingebouwd, dus je hoeft meestal geen extra geld uit te geven om het te gebruiken. Vaak kan de systeembeheerder het zelf instellen.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Met geautomatiseerd energiebeheer kun je het stroomverbruik verminderen zonder de prestaties negatief te beïnvloeden. Je kunt dit vergelijken met de frequentieregelaar in een pomp.
  • Het systeem heeft even tijd nodig om te reageren, het gaat om een paar microseconden. Hierdoor is het niet geschikt voor audio en video.
  • Is het nacht en heeft de server weinig belasting? Dan kan het energiebeheersysteem de processor langzamer laten werken, ongebruikte onderdelen uitschakelen of ze in slaapstand brengen.
  • Vraag je systeembeheerder om hulp.
De wet

Er is een serverruimte aanwezig met een opgesteld vermogen aan ICT-apparatuur van ten minste 5kW. Er is sprake van een gemiddelde CPU-belasting van minder dan 80%.

De op de server geplaatste applicaties zijn niet zodanig vertragingsgevoelig dat vertragingen van enkele microseconden problematisch zijn.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Planner