Maatregel

Stel een hogere koeltemperatuur in voor de koeling van servers

De apparatuur in een datacentrum werkt het beste bij een lagere temperatuur. Mogelijk kan deze temperatuur omhoog gebracht worden en blijft het datacentrum onveranderd functioneren. Zo kan het energieverbruik van de koelmachine omlaag. Daarnaast kun je ook koelen met frisse buitenlucht (kosteloos).
Serverrruimte
In het kort
Besparing

De apparatuur in een datacentrum levert veel warmte. Die warmte moet weggekoeld worden om goed te blijven functioneren. Vaak is de koelapparatuur ingesteld op een onnodig lage temperatuur.

Gaat deze koeltemperatuur omhoog? Dan wordt de apparatuur nog steeds voldoende gekoeld. Wel gaat het energieverbruik van de koelmachine omlaag. Je kunt ook koelen met (kosteloze) frisse buitenlucht.

De coëfficiënt of performance (COP) geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid afgegeven warmte en de hoeveelheid verbruikte energie. Een laag getal? Dan gaat het om een machine die in verhouding meer energie nodig heeft om het gewenste resultaat te behalen.

Gangen in het datacenter zijn kanalen waarin koude wordt geleid via de rekken langs de apparatuur. Via de apparatuur gaat de warme lucht de gang in waar het wordt afgezogen. Zo wordt koude en warme lucht niet onnodig gemixt.

Let op: de setpoint van de koelers is minimaal gelijk aan de bovengrens van 27°C bij gebruik van compressiekoeling of natte koeling. Bij gebruik van 100% droge, vrije koeling zijn lagere setpoints dan 27°C toegestaan.

Realisatie is mogelijk vanaf circa EUR 1.000. In voorkomende gevallen kan dit kosteloos ingesteld worden. Als de temperatuur veel te laag is ingesteld, is de terugverdientijd korter dan 1 jaar.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Beoordeel op welke temperatuur de ruimte is ingesteld en onderzoek of de temperatuur omhoog kan.
  • Vraag een ventilatie- of ICT-specialist welke zaalkoelers met hogere temperatuurkoeling je kunt toepassen. Ter indicatie: koelwater is minimaal 18°C.
De wet

De zaalkoelers van het datacentrum werken met een lagere ruimtetemperatuur dan de maximaal aanbevolen bedrijfstemperatuur voor elektronische apparatuur.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig het ingestelde setpoint.

Planner