Maatregel

Scheid de luchttoevoer naar de koelinstallatie van de warme lucht uit de koelinstallatie

De koelinstallatie heeft een compressor die veel energie gebruikt. De compressor gebruikt minder energie als hij koude lucht binnenhaalt. Het is daarom slim om een luchtkanaal aan te leggen. Zo zorg je ervoor dat de installatie koude lucht van buiten haalt, waardoor je energie bespaart.
In het kort
Besparing

De compressor van de koelinstallatie verbruikt enorm veel energie. Dit komt omdat veel energie omgezet wordt in warmte in plaats van perslucht. Een compressor perst lucht samen, waardoor de koude in de koelinstallatie geproduceerd kan worden. Koude lucht is dichter dan warme lucht. Daarom is er minder energie nodig om koude lucht te comprimeren. Het is daarom nodig de compressor koude lucht aan te laten zuigen en geen warme lucht uit de ruimte zelf (want de compressor geeft veel warmte af). Je bespaart energie als er via een kanaal lucht uit een koudere omgeving (bijvoorbeeld buiten) naar de compressor gebracht wordt.

Het is belangrijk om zeer kritisch naar de huidige situatie te kijken bij het overwegen van deze maatregel. Gemiddeld verdien je de investering in deze maatregel binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Een koelinstallatie (met name de compressor) geeft warmte af. Onderzoek hoe je de lucht kunt verkoelen, bijvoorbeeld door goede ventilatie.
  • Koude lucht hoeft niet van buiten te komen, maar kan ook afkomstig zijn uit een naastgelegen ruimte.
  • Bekijk kritisch naar de mogelijkheden omdat dit een complexe maatregel is die eenvoudig(er) uit te voeren is al er toch al aanpassingen worden gedaan.
  • Maak een goed lichtplan. Led-verlichting geeft veel meer licht dan TL en daarmee is 1-op-1 vervangen niet nodig. Je bespaart dus op het verbruik van de lamp, maar ook op het aantal lampen.
De wet

Er is een koelinstallatie aanwezig waarbij de luchttoevoer en de afgegeven warme lucht van de condensor in dezelfde ruimte terechtkomen. Hierdoor warmt deze op.

  • De condensor staat binnen en de buitenlucht kan worden aangezogen met een aanzuigkanaal korter dan 5 m.
  • De maatregel is niet toepasbaar bij stekkerklare koelmeubels.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Planner