Maatregel

Plaats zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Deze zelf opgewekte stroom kun je direct gebruiken. Verbruik je de stroom niet meteen? Dan is teruglevering aan het net mogelijk.
In het kort
Besparing

Hoe werken zonnepanelen? Panelen wekken elektriciteit op in de vorm van gelijkspanning: meestal 12 of 24 volt. Een aangesloten omvormer zet deze gelijkspanning om in wisselspanning. Daarna is de elektriciteit klaar voor gebruik voor gangbare apparatuur.

Bij zonnepanelen zijn een paar punten belangrijk. De eerste is dat zonnepanelen vaak geschakeld zijn. Dit kun je vergelijken met oude kerstboomverlichting. Brengt één paneel minder op (bijvoorbeeld door schaduw), dan heeft dit een negatief effect op alle panelen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Een optimizer biedt de oplossing. De optimizer zorgt ervoor dat elk paneel optimaal presteert. Ook bij eventuele schaduw.

Een ander aandachtspunt is de netcongestie. Soms is het aanbod van opgewekte elektriciteit zo groot, dat het elektriciteitsnetwerk het niet aankan. In die gevallen is het niet toegestaan om terug te leveren aan het net. Houd hier rekening mee, zeker bij een grootverbruikaansluiting. Kijk altijd hoeveel elektriciteit je overdag direct kunt verbruiken. Zo voorkom je dat er problemen ontstaan.

Tot slot: niet ieder dak is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Beoordeel voor plaatsing de draagkracht van de dakconstructie, mogelijke schaduwbronnen zoals gebouwen, bomen of klimaatinstallaties, en geldende verzekeringseisen.

Het kost gemiddeld EUR 1,50 per Wattpiek (Wp) om zonnepanelen te installeren. Grotere systemen zijn meestal goedkoper per Wp dan kleinere. Het is financieel slim om zonnepanelen te hebben die net zoveel elektriciteit opwekken als je gebruikt. Het duurt meestal tussen de 6 en 10 jaar voordat je deze investering hebt terugverdiend.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

 • Zorg ervoor dat er luchtcirculatie onder de zonnepanelen is, want ze werken beter als ze koel blijven. Dit kun je doen door genoeg ruimte te laten zodat er lucht onder de panelen kan stromen.
 • Meestal heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen te installeren, maar het is slim om eerst te checken wat de lokale regels zijn voordat je begint.
 • Laat de installatie van de zonnepanelen uitvoeren door een professionele installateur die bekend is met de NEN7250-normen. Zo weet je zeker dat alles veilig en volgens de regels wordt geïnstalleerd.
 • Doe een scope 12 inspectie, omdat verzekeraars dat vaak vragen. Dat is een controle om te zien of de zonnepaneleninstallatie elektrisch veilig is.
 • Kijk ook naar de eisen van je verzekeraar wat betreft het aantal panelen en de veiligheidsmaatregelen. Het is belangrijk om hieraan te voldoen om de juiste dekking te hebben.
De wet
 • Er is een grootverbruikaansluiting voor elektriciteit (meer dan 3x80A).
 • Er is ten minste 2.000m² aan geschikt dakoppervlak beschikbaar voor het plaatsen van minimaal 300kWp aan zonnepanelen.
 • Het dak heeft voldoende vrije draagkracht voor de plaatsing van zonnepanelen en bijbehorende ballast.
 • De bestaande elektriciteitsaansluiting heeft voldoende capaciteit en er is voldoende transportcapaciteit beschikbaar op het elektriciteitsnet.
 • Het dak hoeft de komende 10 jaar niet te worden gerenoveerd.
 • De verzekeraar gaat akkoord met het plaatsen van de zonnepanelen zonder dat dit tot een significante prijsstijging van de verzekeringspremie leidt.
 • Is het gebouw een monument? Dan wordt de monumentale status niet door de maatregel aangetast.
 • Bij een installatie van 300kWp kan alle opgewekte energie direct in het gebouw worden gebruikt.

Niet van toepassing.

 • Maak de zonnepanelen jaarlijks schoon.
 • Controleer regelmatig of de verwachte productie gehaald wordt of laat dit monitoren.

Planner