Maatregel

Plaats een tijdklok samen met een daglichtregeling als de verlichting op vaste tijden moet branden terwijl het donker is

Het is niet altijd nodig om buitenverlichting ’s nachts te laten branden. Je kunt dit regelen met een schemerschakelaar die ook een ingebouwde tijdklok heeft. Hierdoor blijft de verlichting niet onnodig aan en bespaar je energie.
Schemerschakelaar
In het kort
Besparing

Een schemerschakelaar reageert op lichtniveaus. Als het donker wordt, schakelt deze automatisch de verlichting aan. Je kunt instellen hoe donker het moet zijn voordat de verlichting aangaat.

Buitenverlichting is alleen nodig als het donker is en er mensen in de buurt zijn. Midden in de nacht is dit meestal niet het geval. Met een schemerschakelaar die ook een ingebouwde tijdklok heeft, kun je de verlichting inschakelen op de momenten die je wilt.

Zo gaat de verlichting bijvoorbeeld ’s avonds aan via de schemerschakelaar, midden in de nacht uit door de tijdklok, vroeg in de ochtend als het nog donker is weer aan en bij het ochtendgloren automatisch uit.

Je kunt al een schemerschakelaar met ingebouwde tijdklok kopen vanaf EUR 50. De besparing varieert, afhankelijk van de installatie. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 4 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Pas deze maatregel toe als de verlichting minstens 6 uur per nacht kan worden uitgeschakeld.
  • Soms is er verlichting die aan staat om het gebouw uit te lichten, deze kan ’s nachts uit.
  • Sommige bedrijven werken onregelmatig of ’s nachts, waardoor verlichting nodig is. In deze gevallen is het lastig om de verlichting op deze manier te regelen.
  • Overweeg ook om de gehele installatie te herzien en mogelijk te vervangen door LED-verlichting. Dit maakt het implementeren van deze maatregel eenvoudiger.
  • Aarzel niet om hulp te vragen aan een elektricien.
De wet

De buitenverlichting heeft geen tijdklok en/of geen daglichtregeling op plaatsen waar de verlichting op vaste uren moet branden terwijl het donker is.

Niet van toepassing bij verlichting die om veiligheidsredenen de hele nacht aan moet blijven.

Niet van toepassing.

Maak regelmatig de sensoren van de verlichtingsregeling schoon en controleer jaarlijks de instellingen van de tijdklok.

Planner