Maatregel

Plaats een bewegingssensor op plaatsen waar de lampen niet altijd aan hoeven te zijn

Het is niet altijd nodig om buitenverlichting ’s nachts te laten branden. Je kunt dit regelen met aanwezigheidsdetectie. De verlichting gaat dan alleen aan wanneer de sensor iemand detecteert. Zo bespaar je energie.
Schemerschakelaar
In het kort
Besparing

Aanwezigheidsdetectie in een ruimte maakt gebruik van een sensor. Het licht gaat aan zodra er iemand aanwezig is en schakelt uit wanneer er geen beweging meer is. Het licht blijft aan gedurende een bepaalde vooraf ingestelde tijd.

Het is zinvol om buitenverlichting alleen te laten branden als het donker is en er mensen in de buurt zijn. Dit gebeurt meestal niet midden in de nacht. Als je aanwezigheidsdetectie installeert, wordt de verlichting alleen ingeschakeld wanneer dat nodig is. Op deze manier staat de verlichting niet onnodig aan.

Je kunt al een goede aanwezigheidssensor kopen vanaf EUR 40. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 4 jaar terug.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Belangrijk is dat de veiligheid van het gebouw behouden blijft. Schakel alleen de verlichting uit die bedoeld is voor het verlichten van het gebouw zelf.
  • Voor bedrijven die onregelmatige of nachtdiensten hebben is dit een slimme keuze.
  • Pas deze maatregel toe wanneer een lamp onnodig lang brandt, bijvoorbeeld 8 uur per nacht.
  • Is het lastig om de schakeling aan te passen omdat meerdere lampen tegelijk worden geschakeld? Dan is het slim om één lamp te vervangen door een exemplaar met ingebouwde aanwezigheidsdetectie.
  • Overweeg ook om de gehele installatie te herzien en mogelijk te vervangen door LED-verlichting. Dit maakt het implementeren van deze maatregel eenvoudiger.
  • Aarzel niet om hulp te vragen aan een elektricien.
De wet

Er zijn lampen zonder een bewegingssensor aanwezig op plaatsen waar alleen verlichting nodig is als er mensen zijn.

Niet van toepassing bij verlichting die om veiligheidsredenen de gehele nacht aan moet blijven.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: bij meer dan 3.100 onnodige branduren per jaar.

Maak regelmatig de sensoren van de verlichtingsregeling schoon.

Planner