Maatregel

Pas warmteterugwinning toe op een balansventilatiesysteem

Ventilatielucht bevat veel warmte en het is slim om deze warmte opnieuw te benutten. Je kunt dit doen met een warmtewisselaar. Hiervoor zijn verschillende systemen beschikbaar.
WTW
In het kort
Besparing

De lucht in een ruimte wordt afgezogen en vervangen door verse lucht. Bij dit proces gaat – in het geval van een balansventilatiesysteem – veel warmte verloren. Om energie te besparen, kun je een warmteterugwinsysteem (wtw) installeren. Dit werkt alleen als er mechanische luchttoevoer en -afvoer aanwezig is.

Je kunt kiezen uit verschillende opties, zoals een kruisstroomwisselaar, een warmtewiel of een twincoilsysteem. Deze opties hebben hun eigen manier om energie te besparen. Kies het systeem dat het beste past bij jouw situatie en laat je daarbij adviseren door een expert.

Je kunt de kosten van deze maatregel binnen 5 jaar terugverdienen. Neem contact op met je huisinstallateur voor een prijsopgave.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Vraag advies aan een installateur als jouw ventilatiesysteem geen warmteterugwinningssysteem heeft.
  • Een warmteterugwinningssysteem is een aanzienlijke investering, maar zeer de moeite waard voor grote ventilatiesystemen.
  • .
De wet

Er is een balansventilatiesysteem aanwezig zonder warmteterugwinning.

  • Het twincoilsysteem is inpasbaar in de luchtbehandelingskast of de luchtkanalen.
  • Is het gebouw een monument? Dan wordt de monumentale status niet door de maatregel aangetast.

Niet van toepassing.

Maak filters, ventilatoren en luchtkanalen van het ventilatiesysteem regelmatig schoon.

Planner