Maatregel

Pas virtualisatie en consolidatie toe bij lokale servers

In een traditionele serverruimte werkt elke server als een aparte machine met zijn eigen taken. Bespaar energie door servers samen te voegen, over te stappen op virtuele servers of gebruik te maken van een cloudoplossing.
Serverrruimte
In het kort
Besparing

In een ouderwetse serverruimte voert elke server een taak uit, zoals het beheren van besturingssystemen, applicaties en andere software. Een e-mailserver behandelt bijvoorbeeld alle e-mails en een printserver regelt printopdrachten.

Er zijn ook virtuele servers beschikbaar. Meerdere virtuele servers kunnen draaien op één fysieke server bij de provider. Hierdoor wordt de hardware-efficiëntie beter en het stroomverbruik lager.

Om energie te besparen, kun je servers combineren, overstappen op virtuele servers of gebruikmaken van een cloud-oplossing bij je provider.

De kosten van virtualisatie kunnen verschillen. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld het soort services, de hoeveel beveiliging en de hoeveelheid data. Virtualisatie kan al beginnen vanaf EUR 50 per maand, maar de totale kosten hangen af van wat jij precies nodig hebt.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Check of het stroomverbruik in je serverruimte hoger is dan 5kW. Zo ja, dan is het slim om deze stappen te nemen.
  • Virtualisatie is vooral handig als je meerdere fysieke servers hebt die niet volledig worden gebruikt. Als sommige servers maar 2% tot 3% van hun capaciteit benutten, is het slim om ze samen te voegen.
  • Overleg met je provider, zodat zware virtuele servers met veel processorgebruik een eigen fysieke server hebben. Dit zorgt ervoor dat dingen niet onnodig traag worden.
  • Overweeg verplaatsing naar een groot datacenter. Deze zijn vaak zuiniger dan kleine.
  • Vraag je systeembeheerder om hulp.
De wet

Er zijn meerdere fysieke servers aanwezig met een totaal opgesteld vermogen ten minste 5kW, waarbij de beschikbare verwerkingscapaciteit groter is dan de actuele behoefte aan verwerkingscapaciteit.

De door de virtualisatie en consolidatie gereduceerde servercapaciteit is voldoende om pieken in de vraag naar capaciteit op te vangen.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Planner