Maatregel

Pas modulerende branders in ovens toe

Gebruik een modulerende brander in je ovens. Zo past het vermogen van de brander beter bij de warmtebehoefte. Hierdoor hoeft de brander niet aan- en uit te schakelen tijdens het gebruik en bespaar je energie.
Doorloopgloeioven
In het kort
Besparing

De brander in de oven zorgt ervoor dat de oven opwarmt. Als de brander aan staat, brandt hij op volle kracht. Maar als het proces slechts 60% van dat vermogen nodig heeft, wordt de overige 40% verspild. Als er helemaal geen warmte nodig is, wordt de brander uitgeschakeld.

Een modulerende brander kan zich aanpassen aan de benodigde temperatuur voor het proces en deze nauwkeurig regelen en behouden. Als het proces bijvoorbeeld 85% van het vermogen nodig heeft, kan de modulerende brander dat leveren. Op die manier stem je het brandervermogen beter af op de behoefte.

Je kunt met deze maatregel tot 4% besparen op het gasverbruik, afhankelijk van het bakproces en hoe vaak de brander stopt.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Voer deze maatregel uit als de oven meer dan 40 uur per week in gebruik is.
  • Informeer bij de installateur van de oven of deze modulerende branders heeft. Als dat niet het geval is, vraag dan of ze kunnen worden geïnstalleerd.
  • Pas deze maatregel toe als de oven een vermogen heeft van 100kW of meer. Dat kan al een oven van 1mx1mx1,8m zijn.
De wet

Er is een gasgestookte oven met een brandervermogen van tenminste 100kW aanwezig zonder modulerende branders.

Niet van toepassing.

Zelfstandig moment: bij meer dan 2.100 gebruiksuren van de oven per jaar.

Niet van toepassing.

Planner