In de technische ruimte wordt het water verwarmd en schoongehouden voordat het weer teruggaat naar het zwembad. Dit proces omvat het filteren, verversen en opwarmen van het water, gevolgd door het terugpompen via leidingen naar het zwembad.
Tijdens het transport van het verwarmde water door buizen, flenzen en afsluiters gaat er warmte verloren. Door deze leidingen te isoleren komt er meer warmte terecht waar het nodig is. Ook worden de ruimtes rondom de leidingen minder warm, zoals de zwembadomloop.
Het isoleren van leidingen is vrij eenvoudig. Je kunt het isolatiemateriaal, bijvoorbeeld glas- of steenwol, om de leidingen wikkelen.
Bij appendages (zoals kleppen en andere aansluitstukken) is isolatie wat lastiger, omdat je rekening moet houden met inspecties op lekkages en eventuele reparaties. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een isolatiematras met klittenband of rijgkoord.
Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel je zult besparen met deze maatregel, omdat dit afhangt van verschillende factoren zoals de watertemperatuur, de omgeving en de lengte van de leidingen. De kosten variëren meestal tussen de EUR 30 en EUR 100 per meter.
Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!
Er zijn ongeïsoleerde zwembadwaterleidingen en appendages aanwezig die zich bevinden in een binnenopstelling.
Niet van toepassing.