Maatregel

Pas een warmtepomp toe voor de verwarming van een procesbad

Een procesbad verwarmen met een (externe, elektrische) heater is niet energiezuinig. Een hoge temperatuur warmtepomp maakt op een veel efficiëntere wijze warmte. Zo kun je energie besparen.
In het kort
Besparing

Het verwarmen van een procesbad (tot ongeveer ongeveer 80°C) met een externe elektrische verwarming (heater) is niet energiezuinig. Een externe hoge temperatuur (HT) warmtepomp maakt op veel efficiëntere wijze warmte. Met de warmtepomp kun je fors op energie besparen.

Vraag een offerte aan bij je (huis)installateur. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

Check aan de hand van de Technische- en Economische randvoorwaarden of je deze maatregel op een Zelfstandig moment (ofwel: ‘zo snel mogelijk’) of op een Natuurlijk moment (ofwel: ’te zijner tijd’, bij vervanging of groot onderhoud) moet worden genomen
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Voer deze maatregel uit bij een gebruik van minimaal 100 uur per week.
De wet

Het aanwezige procesbad wordt verwarmd met een extern elektrisch verwarmingselement, bij een aanvoertemperatuur tot 80°C en met een minimaal thermisch vermogen van 25kW.

  • Er is een warmtebron beschikbaar op minimaal 35°C vloeistoftemperatuur (bijvoorbeeld koelwater). De warmtebron heeft een voldoende hoge flow om te voorzien in de warmtevraag wanneer deze circa 5 graden wordt afgekoeld.
  • Er is voldoende ruimte beschikbaar om de warmtepomp te plaatsen.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: bij meer dan 5.000 bedrijfsuren van het procesbad per jaar.

Controleer minimaal jaarlijks de effectieve en efficiënte werking van de warmtepomp.

Planner