Maatregel

Pas een voorkoeler met koud (leiding)water toe bij het koelen van melk

Vers gemolken melk is warm en moet gekoeld worden om te bewaren. Door koud leidingwater kort langs de warme melk te laten stromen, kan de melk koelen zonder dat het energie kost. En de warmte in het leidingwater kan nuttig gebruikt worden. Zo bespaar je energiekosten tijdens het koelproces.
Voorkoeler
In het kort
Besparing

Vers gemolken melk moet je koelen om te conserveren. Als de warme melk direct van de koe naar de koelinstallatie gaat, komt deze daar warm aan en moet de koelinstallatie flink koelen.

Door koud leidingwater kort langs de warme melk te laten stromen met een voorkoeler, kan de melk koelen zonder dat het energie kost. Een voorkoeler is een warmtewisselaar waar een warmtewisseling plaatsvindt tussen de warme melk en koud leidingwater. Deze twee stromen mengen niet met elkaar.

Het koude leidingwater neemt warmte op van de warme melk in de leidingen die naast elkaar liggen. De elektrische koelmachine hoeft de melk vervolgens minder te koelen, waardoor er voor het gehele proces minder energie nodig is.

Ook kun je de warmte in het leidingwater nuttig gebruiken voor bijvoorbeeld het schoonmaken van de melkrobot. Denk ook aan drinkwater voor vee, spoelwater of voorverwarmd water voor de warmwaterboiler. Je bespaart zo energiekosten op het gehele koelproces.

Je kunt tot wel 50% op de koelenergie besparen. Vraag je installateur om een passende offerte. De maatregel verdien je gemiddeld binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Vraag je installateur om advies of hulp.
  • De voorkoeler komt vaak in de vorm van een buizenkoeler of platenkoeler.
  • Geschikt voor alle melkhoeveelheden en melken met een robot.
  • Eenvoudig te installeren en onderhoudsarm.
  • Gebruik warmte zinvol. Reiniging is altijd goed.
De wet

Er is een koelinstallatie aanwezig waarbij de melk niet wordt voorgekoeld en rechtstreeks naar de koelmachine wordt geleid.

Het opgewarmde (leiding)water moet nuttig gebruikt kunnen worden.

Niet van toepassing.

Controleer de warmtewisselaar regelmatig en maak deze zo nodig schoon.

Planner