Maatregel

Pas een regeling toe op de verlichting, zodat deze buiten gebruikstijden niet onnodig brandt

Lampen verbruiken energie als ze branden. Het is onnodig lampen te laten branden als er niemand aanwezig is. Beoordeel daarom op welke wijze verlichting optimaal aan- en uitgeschakeld kan worden. Met een automatische aan- en uitschakeling is de kans op onnodig branden het kleinst. Op die manier bespaar je energie.
Aanwezigheidsschakeling
In het kort
Besparing

Het is verstandig verlichting zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Een aantal opties waar je gebruik van kunt maken zijn aanwezigheidsdetectie, een veegschakeling, centrale regeling of een regelbord.

Aanwezigheidsdetectie registreert beweging met een sensor. Als er niemand in de ruimte aanwezig is dan schakelt de verlichting na de ingestelde tijd automatisch uit. Een tijdgestuurde veegschakeling is een vorm van een tijdschakelklok. Met een centrale regeling met overwerktimers kun je alle verlichting centraal aan- en uitzetten. Deze regeling is ook te gebruiken als tijdschakelaar. Met een regelbord – bij de ingang/receptie van het gebouw – kun je alle verlichting in één keer aan- en uitschakelen.

Hoeveel energie je met deze maategel bespaart, is afhankelijk van de frequentie van het gebruik van de ruimte. Aanwezigheidsdetectie in een kantoor waar vaak iemand aanwezig is, heeft natuurlijk minder effect dan aanwezigheidsdetectie in een weinig gebruikte vergaderzaal. Gemiddeld verdien je deze maatregel binnen 3 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Installeer de detectie op de juiste plaats nabij de ingang.
  • Vraag je installateur om hulp/advies.
De wet

De verlichting brandt onnodig buiten gebruikstijden.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer dagelijks bij het verlaten van het pand of alle niet noodzakelijke verlichting is uitgeschakeld.

Planner