Maatregel

Pas een openbrandersysteem toe voor de verwarming van de spuitcabine

Een conventioneel brandersysteem voert rookgassen direct af naar buiten. Hierbij gaat warmte verloren. Een openbrandersysteem mengt de rookgassen van de brander voor de afvoer met inkomende ventilatielucht. Zo kun je aanzienlijk besparen op je gasverbruik.
In het kort
Besparing

Na het spuitwerk van producten volgt er een droogtijd. Een voldoende hoge temperatuur zorgt voor een goede hechting en afwerking van de laklaag. Met een passend verwarmingssysteem kun je het product in 30 minuten drogen bij 60°C.

Een conventioneel brandersysteem voert rookgassen af naar buiten. In deze rookgassen zit nog 15-20% (rest)warmte. Een openbrandersysteem mengt de rookgassen van de brander voor de afvoer met inkomende ventilatielucht. Hiermee is er minder energie nodig om de ventilatielucht te verwarmen.

Met een open brandersysteem bespaar je 15-20% op het aardgasverbruik van de spuitcabine. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Voer deze maatregel uit als de cabine meer dan 16 uur per week aan het drogen is.
  • Is de cabine 12 uur per week in bedrijf? Voer deze maatregel dan uit als de cabine aan vervanging toe is.
  • Deze maatregel helpt (fors) gas te besparen. Wees daarom kritisch op het verbruik van de cabine.
  • Vraag de installateur van de cabine om hulp of advies.
De wet
  • Er is een conventioneel brandersysteem aanwezig bij de spuitcabine. Dit systeem voert de rookgassen en de warmte daaruit direct naar buiten af.
  • Er is een spuitcabine van 10m² of groter aanwezig die is voorzien van mechanische ventilatie en luchtbehandeling. Een gasgestookte ketel verwarmt de lucht.

De huidige schakelkast is geschikt voor ombouw.

  • Zelfstandig moment: bij meer dan 800 uur droogtijd in de spuitcabine per jaar.
  • Natuurlijk moment: bij meer dan 600 uur droogtijd in de spuitcabine per jaar.

Niet van toepassing.

Planner