Maatregel

Pas een omschakelmodule toe om de ventilatiestand van de spuitcabine automatisch van ventilatie naar circulatie te schakelen

Als er tijdens de droogtijd niet wordt gewerkt in de cabine, is het voldoende om de (warme) lucht te laten circuleren in plaats van te ventileren. Dit kun je realiseren door een omschakelmodule te koppelen aan het persluchtsysteem van de spuitcabine. De recirculerende lucht wordt weer opgewarmd in de luchtbehandelingskast.
Spuitcabine
In het kort
Besparing

De energiebesparing loopt vooral op als de spuitcabine niet voortdurend in gebruik is. Dan staat de ventilatie namelijk onnodig aan. Een oplossing hiervoor is een automatische omschakelmodule die gekoppeld is aan het persluchtsysteem van de spuitcabine. Als het persluchtverbruik stopt, schakelt de omschakelmodule na enige tijd over van ventilatie- naar circulatiestand. Als het persluchtverbruik start, schakelt de module direct (over) naar de ventilatiestand. De spuitcabine werkt zo minder uren in de ventilatiestand.

Beschikbaar vanaf EUR 400. Je kunt 10% op het gasverbruik besparen door een automatische omschakelmodule toe te passen die gekoppeld is aan het persluchtsysteem van de spuitcabine.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Voer deze maatregel uit als de cabine meer dan 12 uur per week in gebruik is.
  • Deze maatregel helpt (fors) gas te besparen. Wees daarom kritisch op het verbruik van de cabine.
  • Vraag de installateur van de cabine om hulp/advies.
De wet

Er is een spuitcabine van 10m² of groter aanwezig, voorzien van mechanische ventilatie en inclusief luchtbehandeling. De verwarming van de lucht vindt plaats door een gasgestookte ketel.

Het luchtbehandelingssysteem kan worden omgebouwd voor recirculatie (zoals het kanaalwerk van de afvoerlucht koppelen aan de luchtbehandelingskast of het  aanbrengen van recirculatiekleppen).

Zelfstandig moment: bij meer dan 600 gebruiksuren per jaar.

Niet van toepassing.

Planner