Maatregel

Pas een laagdebiet afzuigkap toe bij grootkeukens

Een afzuigkap met een laag debiet heeft betere afvangprestaties dan een conventionele afzuigkap. Hierdoor hoeft de afzuigkap minder lucht af te zuigen en bespaar je energie.
afzuigkap
In het kort
Besparing

Een gewone afzuigkap haalt lucht weg boven het fornuis. Een afzuigkap met een laag debiet doet dit slimmer dan een gewone afzuigkap. Hierdoor presteert hij net zo goed, maar heeft hij een kleinere ventilator nodig.

De afzuigkap met een laag debiet heeft speciale compartimenten voor het inblazen van lucht aan de onder- en/of binnenkant van de kap. Dit zorgt voor betere afvangprestaties dan een gewone afzuigkap. De ventilator hoeft minder hard te werken en er hoeft minder nieuwe lucht verwarmd te worden.

Afvangprestaties verwijzen naar het vermogen van een afzuigkap om dampen, rook, geuren en andere ongewenste deeltjes uit de lucht te halen en ze effectief af te voeren.

Vraag de installateur om een prijsopgave. Meestal verdien je deze investering binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Overweeg om de afzuigkap te vervangen als deze dagelijks minstens 9 uur draait.
  • In de praktijk worden vaak alleen de motoren van de kap vervangen. Dit is jammer, want het is een goed moment de gehele afzuigkap te vervangen.
  • Door een andere methode van afzuigen – door het creëren van een ‘gordijn’ rondom het fornuis – heb je tot 40% minder lucht nodig om hetzelfde resultaat te bereiken.
  • Weet je niet zeker wat jouw huidige situatie is? Raadpleeg dan de tekeningen van de installateur en vraag om advies.
De wet

Er is een conventionele afzuigkap aanwezig zonder extra luchttoevoercompartimenten.

Niet van toepassing.

Natuurlijk moment: bij meer dan 3.200 draaiuren van de afzuigkap per jaar.

Reinig de afzuigkap volgens het interval zoals aangegeven in de leveranciersvoorschriften.

Planner