Maatregel

Pas een individuele regeling van de temperatuur per ruimte toe

Niet iedere ruimte in een bedrijfsgebouw hoeft op temperatuur te zijn/blijven. Als je de temperatuur per ruimte automatisch instelt, neemt de kans op energieverspilling af. De temperatuur per ruimte regel je eenvoudig met een thermostaatkraan per radiator of een ruimtethermostaat.
In het kort
Besparing

Een ruimtethermostaat stuurt de temperatuur in een ruimte. Deze thermostaat reageert op de temperatuur in de kamer en regelt de toevoer van warm water. Door de warmtebehoefte per ruimte automatisch in te stellen, voorkom je verspilling van warmte.

Er zijn verschillende soorten thermostaatkranen beschikbaar. Denk aan kranen met een ingebouwde temperatuursensor, kranen met een sensor op afstand en kranen met een eigen tijdklok. Welke het beste is, verschilt per situatie. Vraag een installateur om advies.

Een alternatief voor de thermostaatkraan is de ruimtethermostaat. De ruimtethermostaat behoeft wat meer installatiewerk. Hiermee kun je de gewenste temperatuur van een ruimte instellen.

Een thermostaatkraan is beschikbaar vanaf EUR 30,00. De kosten voor het toevoegen van een extra ruimtethermostaat bedragen ongeveer EUR 100,00, inclusief eventuele kosten voor het installeren van een bypass in het systeem.

De investering verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Als er veel thermostaatkranen zijn, loont het om de cv-pomp van de groep te vervangen door een frequentiegeregelde cv-pomp.
  • Zorg ervoor dat de thermostaatknop naast de radiator is geplaatst. Zo voorkom je dat de temperatuursensor wordt beïnvloed door de warmte die de radiator afgeeft.
  • Thermostaatkranen zijn meestal eenvoudig te installeren. De installatie van ruimtethermostaten vraagt meer expertise.
  • Hang de ruimtethermostaat op een muur waar geen direct zonlicht op schijnt.
De wet

Er zijn radiatoren of convectoren aanwezig in een verwarmde ruimte, maar de temperatuur van de ruimte is niet apart (na) te regelen met een lokale regeling of thermostatische radiatorkranen.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig de instellingen van de individuele regeling en/of de stand van de themostatisch radiatorkranen.

Planner