Maatregel

Pas een HR-ketel toe voor zwembadwaterverwarming

Als je momenteel een oude rendementsketel (CR of VR) gebruikt om het zwembadwater te verwarmen, is het slim om deze te vervangen door een efficiënte hoogrendementsketel (HR 107). Hiermee kun je gas besparen.
Sport zwembad
In het kort
Besparing

Een conventionele rendementsketel (CR) of een verbeterde rendementsketel (VR) zijn niet de meest zuinige verwarmingssystemen.

Een HR-ketel is veel efficiënter omdat hij de warmte optimaal benut. Hij hergebruikt warmte die anders verloren zou gaan via de schoorsteen. Deze ketel is ook goed geïsoleerd en warmt snel op.

Een HR-ketel heeft een slimme regeling waarmee hij het vermogen automatisch aanpast aan de warmtebehoefte. Als er veel warmte nodig is, werkt de brander op volle kracht. Wanneer de ruimte voldoende is verwarmd, schakelt de brander over naar een lager vermogen. Zorg ervoor dat je regelmatig de warmtewisselaar controleert om energieverlies te voorkomen.

De hoeveelheid gas die je kunt besparen, hangt af van de efficiëntie van je huidige ketel. Over het algemeen kun je 10 tot 15% van je jaarlijkse gasverbruik besparen als je momenteel een CR- of VR-ketel hebt. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Vervang de ketel als deze meer dan 45 uur per week in bedrijf is.
  • Het is slim om een ketel te vervangen die tussen de 10 en 15 jaar oud is, zelfs als hij nog goed werkt. Oudere ketels hebben een lager rendement.
  • Let op bij het instellen van de installatie, omdat deze vaak wordt geleverd met fabrieksinstellingen.
De wet

Er wordt gebruikgemaakt van een conventionele of verbeterde rendementketel voor het verwarmen van het zwembadwater.

Niet van toepassing.

Zelfstandig moment: bij meer dan 2.300 bedrijfsuren van het zwembad per jaar.

Niet van toepassing.

Planner